Σάββατο, Ιούνιος 22, 2024
Follow Us
Παρασκευή, 17 Μαϊος 2024 09:00

Μήνυμα του Δημάρχου Βέροιας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Τιμούμε αυτές της μέρες τη μνήμη των 353.000 Ποντίων που εξολοθρεύθηκαν σε ένα ανηλεές προγκόμ από το κίνημα των Νεότουρκων, σημαδεύοντας την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου.

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο έρχεται κάθε χρόνο να μας υπενθυμίσει τους εκατοντάδες χιλιάδες αθώους που σφαγιάστηκαν ή εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Η γνώση και αναγνώριση από πλευράς της διεθνούς κοινότητας είναι επιβεβλημένη στο πλαίσιο της προάσπισης της ιστορίας μας και των καταγεγραμμένων γεγονότων. Η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης είναι αναγκαία ώστε αυτή να λειτουργήσει συμβολικά και αποτρεπτικά στο μέλλον.

Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων», ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα και έθεσε σε εφαρμογή, το 1919, το σχέδιο εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου.

Ως ένα ζωντανό κύτταρο της ιστορικής διαδρομής και του πολιτισμού, όσοι επέζησαν από τη βαρβαρότητα, συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στην ανόρθωση του Ελληνικού κράτους. Διατήρησαν την ελληνική γλώσσα, τα ήθη και έθιμα, κι όταν εγκαταστάθηκαν στις νέες πατρίδες διαφύλαξαν αναλλοίωτα τα αισθήματαυπερηφάνειας και αξιοπρέπειας.

Ο Δήμος Βέροιας τιμά και φέτος τη 19η Μαΐου, 105χρόνια μετά την Γενοκτονία των Ποντίων,φωτίζοντας το κτίριο του Δημαρχείου με κόκκινο χρώμα και μαύρες σημαίες, «για το αίμα των αθώων ανθρώπων και το διαχρονικό πένθος». 

Ο Δήμαρχος Βέροιας

Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης