ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Αιματολόγος
Συνεργάτις Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Washington, Seattle.
Διευθύντρια, Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας
Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων
Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου, Θεσσαλονίκη.
Η γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με εξαρτώμενη από μεταγγίσεις μεσογειακή αναιμία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις της αιματολογίας τα τελευταία χρόνια και εφαρμόζεται πλέον και στην Ελλάδα αποκλειστικά στο Νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης όπου έχει ήδη αναφερθεί η ίαση δύο ασθενών.
Η θεραπεία βασίζεται στη διόρθωση του γενετικού ελαττώματος στα αιμοποιητικά κύτταρα του ίδιου του ασθενούς.
Μετά την θεραπεία ο οργανισμός αρχίζει να παράγει φυσιολογική αιμοσφαιρίνη, μειώνοντας ή και εξαλείφοντας την ανάγκη για μεταγγίσεις.
Η διαδικασία είναι εξατομικευμένη και πραγματοποιείται μία φορά στη ζωή του ασθενούς. Για πολλούς, η θεραπεία αυτή σηματοδοτεί ένα πραγματικό «ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ», καθώς ανοίγει τον δρόμο για ανεξαρτησία από τις συχνές μεταγγίσεις αίματος και τις επιπλοκές τους.
Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό της Ημαθίας.
Σας περιμένουμε!
Πρόδρομος Ισαακίδης, Χειρουργός
Αντώνιος Λιόλιος, Παθολόγος – Εντατικολόγος

