Σάββατο, Απρίλιος 27, 2024
Follow Us
Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 15:10

Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος και πως πραγματοποιείτε;

Τι είναι το ACL;

Ο πιο συχνά τραυματισμένος σύνδεσμος του γόνατος είναι ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος ή ACL. Ο κίνδυνος τραυματισμού είναι μεγαλύτερος μεταξύ εκείνων που συμμετέχουν σε αθλήματα υψηλού κινδύνου όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και το σκι. Περίπου οι μισοί τραυματισμοί του ΠΧΣ συμβαίνουν σε συνδυασμό με βλάβη στον μηνίσκο (χόνδρο), άλλους συνδέσμους ή άλλες δομές.

Το γόνατο είναι μια αρθρωτή άρθρωση που συγκρατείται από τέσσερις συνδέσμους, ένας από τους οποίους είναι ο ΠΧΣ. Αυτή η δομή εκτείνεται διαγώνια στο μεσαίο τμήμα του γόνατος για να εμποδίσει το οστό του κάτω ποδιού (την κνήμη) να γλιστρήσει έξω μπροστά από το μηριαίο οστό. Το ACL χρησιμεύει επίσης για να παρέχει περιστροφική σταθερότητα του γόνατος.

 

Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος;

Aυτό που θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι πως η αρθροσκόπηση διαφέρει από την αρθροπλαστική γόνατος. Ειδικότερα, ένας τύπος χειρουργικής επέμβασης στο γόνατο είναι η αρθροσκόπηση, μια κοινή χειρουργική διαδικασία στην οποία μια άρθρωση παρατηρείται χρησιμοποιώντας μια μικροσκοπική κάμερα. Αυτή η κάμερα κοιτάζει το γόνατο μέσω ενός μικρού φακού και προβάλλει μια εικόνα σε μια οθόνη τηλεόρασης για να επιτρέψει στον ειδικό ορθοπεδικό μια καθαρή εικόνα του τι βρίσκεται μέσα στην άρθρωση. Μια αρθροσκοπική επέμβαση γόνατος επιτρέπει στον χειρουργό να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει τον τραυματισμό του γόνατος ταυτόχρονα.

Σχεδόν όλες οι αρθροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις γόνατος γίνονται σε εξωτερικά ιατρεία. Η αρθροσκόπηση γόνατος χρησιμοποιείται πιο συχνά για την αναδόμηση του σχισμένου ACL, την απομάκρυνση κομματιών του σχισμένου χόνδρου, την αφαίρεση χαλαρών θραυσμάτων οστών ή κομματιών χόνδρου και την αφαίρεση του φλεγμονώδους αρθρικού ιστού.

Οι ρήξεις του ACL επιδιορθώνονται με τη χρήση υποκατάστατων μοσχευμάτων, συνήθως κατασκευασμένων από τένοντα. Οι ιστοί του μοσχεύματος συχνά περιλαμβάνουν αυτομόσχευμα, που σημαίνει ότι προέρχεται από τον ασθενή. Οι τένοντες που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι ο επιγονατιδικός τένοντας ή ο τένοντας του μηριαίου. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο ειδικός ορθοπεδικός θα δημιουργήσει μικρές σήραγγες οστού στην κνήμη και το μηριαίο οστό για να τοποθετήσει το μόσχευμα ACL στην ίδια θέση με το σχισμένο ACL. Το μόσχευμα συγκρατείται και στερεώνεται στη θέση του χρησιμοποιώντας βίδες, ροδέλες, στύλους ή συνδετήρες.

Ανάρρωση - Η αποκατάσταση μετά από χειρουργική αποκατάσταση ACL με αρθροσκόπηση είναι πολύ πιο γρήγορη από την ανάρρωση από την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση γόνατος. Θα χρειαστεί να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες του ορθοπεδικού σας. Να είστε προετοιμασμένοι για κάποιο πρήξιμο, επομένως θα χρειαστεί να κρατήσετε το γόνατό σας ανυψωμένο όσο το δυνατόν περισσότερο τις πρώτες δύο ημέρες μετά τη διαδικασία. Ο πάγος συστήνεται συνήθως από τον χειρουργό για να μειώσει το πρήξιμο και να βοηθήσει με τον πόνο.