Δευτέρα, Μαϊος 27, 2024
Follow Us
Τετάρτη, 03 Απριλίου 2024 08:36

Το βιβλίο «Μερόνυχτα Εφημερίας» παρουσιάζεται στη Νάουσα

Τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024, ώρα 8 μ.μ., στην αίθουσα Βέτλανς του Πολυχώρου Πολιτισμού «Χρήστος Λαναράς» στη Νάουσα, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του ιατρού Αλέξανδρου Λυσιμάχου,Μερόνυχτα Εφημερίας που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο «Ἀνάλεκτο»Για το βιβλίο θα μιλήσουν: ο κ. Μερκούριος Γιάντσης (φιλόλογος - συγγραφέας - ποιητής), η κ. Μαρία Α. Ρ. Κολτσάκη (ασφαλιστική πράκτορας - αρθρογράφος - ποιήτρια), η κ. Κυριακή Τηλενίκη (ψυχολόγος - MSc στην Ειδική Αγωγή - MSc στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας και ο κ. Αντώνιος Λιόλιος (ιατρός παθολόγος - εντατικολόγος). Θα προλογίσει ο κ. Άκις Θωμαΐδης (εκδότης). Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την αρωγή του Δήμου Η.Π. Νάουσας.

Πρόκειται για ένα μυθιστορηματικό ημερολόγιο που περιγράφει την πραγματική ιστορία ενός νοσοκομειακού γιατρού. Ένα βιβλίο που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον όχι μόνο για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους φοιτητές Ιατρικής και όσους ασχολούνται με την υγεία, αλλά και για κάθε αναγνώστη – αναγνώστρια  που θέλει να δει την Ιατρική πίσω από τη βιτρίνα της!

Τις σελίδες του ημερολογίου τού ειδικού παθολόγου Αλέξανδρου Φιλίππου απασχολούν τα ποικίλα προβλήματα –άλλα σοβαρά και άλλα λιγότερο σοβαρά– των ασθενών του, ανδρών και γυναικών, νέων και ηλικιωμένων, αλλά και οι εμπειρίες, οι σκέψεις, οι εξομολογήσεις και οι προβληματισμοί του από την άσκηση της Ιατρικής σε ένα νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ. Όμως δεν είναι μόνο οι ασθενείς του γιατρού Φιλίππου που γεμίζουν τις σελίδες του ημερολογίου του. Είναι και οι ανατροπές στην προσωπική του ζωή, που την κάνουν να μοιάζει με μυθιστόρημα...

Ο Αλέξανδρος Λυσιμάχου γεννήθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Λάππειο εξατάξιο Γυμνάσιο Νάουσας, την πόλη στην οποία μεγάλωσε. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. όπου ήταν υπότροφος του Ι.Κ.Υ. τα τέσσερα πρώτα χρόνια των σπουδών του. Φοίτησε για ενάμιση χρόνο στο Φυσικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Α.Π.Θ. πάλι ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. Μετά την απόκτηση του πτυχίου της Ιατρικής, ενεγράφη στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Α.Π.Θ. όπου φοίτησε τρία χρόνια. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία σε μοίρα πυραύλων, όπου ήταν διερμηνέας – μεταφραστής της αγγλικής γλώσσας. Παράλληλα λειτουργούσε ως ιατρός μονάδας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ήταν μεταφραστής των Medical Clinics of North America του Θεσσαλονικιού εκδότη Αλ. Σιώκη. Εργάστηκε σε δύο νοσοκομεία της Αγγλίας ως ειδικευόμενος ιατρός. Την ειδίκευση του περάτωσε στην Ελλάδα, αποκτώντας την ειδικότητα του ειδικού παθολόγου. Λειτούργησε ως νοσοκομειακός γιατρός σχεδόν μια ζωή. Συνταξιοδοτήθηκε από το Μποδοσάκειο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, όπου υπηρέτησε ως διευθυντής της παθολογικής κλινικής. Παράλληλα με την Ιατρική, ασχολήθηκε με τη συγγραφή βοηθημάτων για τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας και με τη συγγραφή διηγημάτων τα οποία έχουν δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο και είναι υπό έκδοση σε μορφή βιβλίου. Ασχολήθηκε επίσης με τη δημοσιογραφία γράφοντας άρθρα, ενθυμήματα, σχόλια.