Κυριακή, Απρίλιος 21, 2024
Follow Us
Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024 14:37

Νάουσα - Αποκριά 2024: Μια πόλη, ένα δρώμενο, εμπειρία ζωής!

O Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας διοργανώνει τις εκδηλώσεις «Νάουσα-Αποκριά 2024» το διάστημα από 7 έως 18 Μαρτίου. Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Νάουσα, έχουν ως επίκεντρο το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες», διαφοροποιούνται από άλλες πόλεις που διοργανώνουν καρναβαλικές εκδηλώσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μοναδικότητα αυτού του εθίμου που λαμβάνει χώρα μόνο κατά τη διάρκεια της αποκριάς στη Νάουσα προβάλλοντας έτσι την παράδοση, τον πολιτισμό και την κουλτούρα των ανθρώπων που το υποστηρίζουν, το διαφυλάττουν και το διαιωνίζουν μέσα από την πιστή τήρηση του εθιμικού.

Παράλληλα, το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας «ΚΟΥΛΟΥΜΑ» αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό, τουριστικό και κοινωνικό γεγονός. Επίσης οι επαγγελματίες του τόπου καθώς και οι πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, συμβάλλουν στην τουριστική ανάδειξη, αλλά και στην προστασία της λαϊκής παράδοσης αναδεικνύοντας την κοινωνική διάσταση της ζωής των κατοίκων, των ηθών και των εθίμων τους.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας διοργανώνει πλήθος δράσεων, ξεκινώντας την Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου με τους ONIRAMA. Το πιο δυναμικό συγκρότημα, με τις δεκάδες διαχρονικές επιτυχίες, επιστρέφει στη Νάουσα, για μία μοναδική συναυλία γεμάτη δυναμισμό, κέφι και ενέργεια!

Οι μουσικές συναυλίες με επίκεντρο την ελληνική και βαλκανική παραδοσιακή μουσική, συνεχίζονται την Κυριακή 10 Μαρτίου από το πολυμελές σχήμα «Salonique Brass Band», με μελωδίες που συνδέουν την μακεδονική μουσική παράδοση με το σήμερα, καθώς και την Κυριακή 17Μαρτίου με την Μπάντα του Σταύρου Παζαρέντση.

Παράλληλα, γνωστοί DJs σε σημεία της πόλης θα διασκεδάζουν με ελληνική και ξένη μουσική όλες τις ηλικίες, την Τετάρτη 13 Μαρτίου έρχεται «Το καρναβάλι των χρωμάτων», ένα αποκριάτικο παιδικό μασκέ πάρτι με ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ και ακροβάτες, ενώ την Παρασκευή 15 Μαρτίου στο Δημοτικό Πάρκο θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο Disco Party με καλεσμένους τους γνωστούς καλλιτέχνες Joanne & Borek.

Την φετινή χρονιά, γλεντάμε με πατινάδες, χορό, μασκαρέματα και ξινόμαυρο Νάουσας προσδίδοντας ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στις εκδηλώσεις της Αποκριάς. Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων του Δήμου Η.Π. Νάουσας, των πολιτιστικών φορέων και των καταστημάτων εστίασης της πόλης, έχει ως εξής:

 

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

·    18:00, Πολυχώρος «Χρ. Λαναράς» (ΕΡΙΑ): Η καθιερωμένη βασιλόπιτα, σατιρικό αποκριάτικο σκετς «Η Νάουσα στην κορυφή της Ευρώπης» και πατινάδα στους δρόμους της πόλης από τον Σύλλογο «Φίλοι του Καρναβαλιού»

·    20:00, Πλατεία Καρατάσου: Έναρξη Τριωδίου στη Νάουσα με πατινάδες & χορούς πολιτιστικών συλλόγων της Νάουσας και συνάντηση στην Πλατεία Καρατάσου. (Συμμετέχουν: Όμιλος «Γενίτσαροι &Μπούλες», Λύκειο Ελληνίδων, «Πυρσός», Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «Η Αράπιτσα», Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Νταβέλης»)

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 03 Μαρτίου

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

·    18:00, «Κτίριο Συλλόγου Βλάχων» (οδός Σοφρωνίου 23): «Πρεμεντί» απογευματινό με μουσική, χορό, μεταμφιέσεις και πολλά εδέσματα

 

Τετάρτη 06 Μαρτίου

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

·    18:00, Κτίριο «Ναϊάς» (1ος όροφος):«Πρεμεντί» από τον Σύλλογο «Φίλοι του Καρναβαλιού» σε συνεργασία με τον Όμιλο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «Η Αράπιτσα»

·    21:00, «Σπίτι Λυκείου Ελληνίδων» (οδός Π. Μελά 8): «Πατινάδα με παλιές καντάδες» με την χορωδία ενηλίκων παραδοσιακής μουσικής του Λ.Ε.Ν. και την κιθάρα του μαέστρου Χρήστου Τσίτση

 

Τσικνοπέμπτη 07 Μαρτίου

·    19:30, Πλατεία Καρατάσου: Έναρξη των εκδηλώσεων «Νάουσα - Αποκριά 2024», απονομή τιμητικής διάκρισης στο καλύτερο σχέδιο του διαγωνισμού «Γίνε νονός της Αποκριάς 2024» με το βραβείο «Δημήτρης Σκούπερ». Ακολουθεί συναυλία - ένα μεγάλο πάρτι με το συγκρότημα των «ΟΝΙRAMA»

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

·    12:00, οδός Βενιζέλου: Μεσημεριανό τσίκνισμα και γλέντι από τις επιχειρήσεις «BarRaki» - «Yummy Chicken» - «Κάτι Άλλο»

·    13:00, «Kιόσκι»:«Χάλκινα με τους Ράλληδες», παραδοσιακό ξεφάντωμα με τους αδερφούς Ράλλη με φαγητό, ψήσιμο, ποτό και πολύ χορό

·    13:00, Καφέ «Maison»: Μεσημεριανό τσίκνισμα και γλέντι με παραδοσιακή μουσική με την ορχήστρα του Γ. Γαλίτη

·    13:00, «Gillan’sBar»: Μεσημεριανό τσίκνισμα

·    15:00, Καφέ «Aega» - «HushBar»: Ο Χορευτικός Όμιλος Νάουσας τσικνίζει παραδοσιακά στον πεζόδρομο της Δραγούμη και κερνάει εδέσματα με τη μουσική του Δημήτρη Ψαθά

·    20:00, Ταβέρνα «Οινομαγειρέματα»: Παραδοσιακό γλέντι με μπάντα χάλκινων

·    21:30, Cafe «Σείριος»: Αποκριάτικο πάρτι με DJs

·    22:00, Cafe «Loft Square»: Tsikno-ξεφάντωμαμε DJs

·    22:00, Καφέ «Liebe»: Mασκέπάρτι& makeup artist για το κοινό

 

Παρασκευή 08 Μαρτίου

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

·    17:00, Δημοτικό Πάρκο: «Αποκριά και Παιχνίδι», παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, εκμάθηση παραδοσιακών χορών, ζωγραφικής και ατέλειωτου παιχνιδιού για όλα τα παιδιά

·    20:00, «Kιόσκι»:«Carnival Sushi», αποκριάτικο sushi night σε συνδυασμό με κοκτέιλ και κρασιά

·    21:00, Θερινό Δημοτικό Θέατρο: «Μουσική συναυλία Lava & Ropex Live «Balcan Disco» (διοργάνωση: Kostello Events)

·    21:30, Cafe «Σείριος»: Η Ευθ. Καραγιαννοπούλου, ο Β. Κόντος και ο Α. Τσακμάκης σε ένα εορταστικό πρόγραμμα που τα έχει όλα!

·    21:30, Ταβέρνα «Πέστροφα»: Αποκριάτικος χορός μεταμφιεσμένων από το Μουσικό Σωματείο «Ωδείο Ναούσης»

·    22:00, Καφέ «Liebe»: Βραδιά με guests DJs

·    22:00, Cafe «Loft Square»:Βραδιά με guests DJs

 

Σάββατο 09 Μαρτίου

·    17:00, Πλατεία Καρατάσου: Μουσικό πάρτι του Δήμου Η.Π. Νάουσας, με ελληνική και ξένη μουσική με τη συμμετοχή DJs (D. Bats, Nikakis, Began, Lastraw)

·    19:30, Δημοτικό Θέατρο Νάουσας: Μουσικοχορευτική παράσταση «Χέρι-χέρι η παράδοση της Ελλάδας» με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων από τη Νάουσα και όλη την Ελλάδα (Διοργάνωση: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

·    13:00, Cafe «Σπιτικό»: Αποκριάτικο γλέντι με ψητά και παραδοσιακή μουσική (Σ. Αλαΐτσης, Γ. Γαλιτης και Ν. Αλαΐτσης)

·    15:00, Ταβέρνα «Οινομαγειρέματα»: Παραδοσιακό γλέντι με μπάντα χάλκινων

·    20:00, «Kιόσκι»:«The KIOSKI Carnival Party-Platanos Edition» μουσικό πάρτι 80s-00s, με ελληνική και ξένη μουσική

·    22:00, Ταβέρνα «4 Εποχές»: Παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα του Βαγγέλη Ψαθά

·    22:00, Ταβέρνα «Πέστροφα»: Αποκριάτικο γλέντι του Λυκείου Ελληνίδων Νάουσας με την πενταμελή ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων του Τρύφωνα Παζαρέντση

·    22:00, Καφέ «Liebe»: Βραδιά με guests DJs

·    22:00, Cafe «Loft Square»: Carnival party με guests DJs

 

Κυριακή 10 Μαρτίου

ΕΘΙΜΟ «ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΕΣ»

·    10:00, Παραδοσιακό κτίριο Ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες», πρώην σησαμοτριβείο «Μάκη», περιοχή «Μπατάνια»: Αναφορά στην ιστορία και λειτουργία του εθίμου «Γενίτσαροι και Μπούλες» και ξενάγηση στο παραδοσιακό κτίριο

·    11:30, Δημαρχείο: Το «προσκύνημα». Τα μπουλούκια παίρνουν διαδοχικά την άδεια από τον Δήμαρχο και ακολουθεί η καθορισμένη διαδρομή τους στην πόλη

·    17:00, Πλατεία Αλωνίων: Το βγάλσιμο του «πρόσωπου», χορός με τη συμμετοχή όλου του κόσμου. Ακολουθούμε τα μπουλούκια στο πιο συγκινητικό μέρος του εθίμου από τα Αλώνια στον στραβό πλάτανο όπου τα παιδιά και οι συνοδοί των μπουλουκιών τραγουδούν τις παραδοσιακές πατινάδες

·    14:00, Πλατεία Καρατάσου: Συναυλία του Δήμου Η.Π. Νάουσας με το μουσικό σχήμα «Salonique Brass Band», με μελωδίες που συνδέουν την μακεδονική μουσική παράδοση με το σήμερα

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

·    12:00, Οδός Zαφειράκη: «Κερνάμε Νάουσα», ένα μεγάλο τραπέζι με τοπικά κεράσματα, κρασί και τσίπουρο Ναούσης από τον Σύλλογο «Φίλοι του Καρναβαλιού» και τη συμμετοχή του Ομίλου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «Η Αράπιτσα»

·    13:00, Cafe «LoftSquare»: Γλέντι με παραδοσιακά χάλκινα «Βalkan Melody» και DJs

·    13:30, Cafe «Σείριος»: Ο Δημήτρης Ψαθάς το μεσημέρι της Κυριακής δίνει το σύνθημα της Αποκριάς

·    13:00, Cafe «της Πόλης»: Αποκριάτικο γλέντι με ψητά και ελληνική ζωντανή μουσική

·    14:00, «Kιόσκι»:«DISCO Carnival Party» ολοήμερο μουσικό πάρτι με ελληνική και ξένη μουσική

·    14:00, Πλατεία Καρατάσου: Παιδικά εργαστήρια face painting, δημιουργία παραδοσιακής κούκλας από τον Σύλλογο «Art Ville»

·    15:00, Ταβέρνα «Οινομαγειρέματα»: Ολοήμερο παραδοσιακό γλέντι με μπάντα χάλκινων

·    22:00, Καφέ «Liebe»: Βραδιά με guests DJ’s

 

Δευτέρα 11 Μαρτίου

ΕΘΙΜΟ «ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΕΣ»: Ελεύθερη πορεία των μπουλουκιών στην πόλη χωρίς τον «πρόσωπο»

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

·    18:00, Πολυχώρος Πολιτισμού «Χρ. Λαναράς» (αίθουσα «Καμίνι»): Μεγάλο μασκέ πάρτι από τον Σύλλογο «ArtVille»

·    19:00, 5ο Δημοτικό Σχολείο: Παραδοσιακό γλέντι από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας

·    20:00, «Kιόσκι»:«DJ Party Sessions», μουσική βραδιά με guests DJs

·    20:00, Ταβέρνα «Οινομαγειρέματα»: «Οινομαγειρεματοπατινάδα», παραδοσιακό γλέντι και πατινάδα με τον Σύλλογο «Φίλοι του Καρναβαλιού»

·    22:00, Καφέ «Liebe»: Mουσική βραδιά με τα χάλκινα των αδελφών Ράλλη

 

Τρίτη 12 Μαρτίου

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

·    19:30, Λαϊκή Αγορά: Η καθιερωμένη πατινάδα από την παρέα της Έλσας

·    20:00, «Kιόσκι»:«DJ Party Sessions», μουσική βραδιά με guests DJs

·    21:00, Κέντρο πόλης: «Πυρσοπατινάδα», η καθιερωμένη πατινάδα μελών και φίλων του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πυρσός»

·    22:00, Καφέ «Liebe»: Mουσική βραδιά με τον Πασχάλη και τους Olympians

 

Τετάρτη 13 Μαρτίου

·    08:30, Πολυχώρος «Χρ. Λαναράς» (Εικαστικά Εργαστήρια): «Κατασκευάζοντας έναν πρόσωπο», εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Η.Π. Νάουσας για μαθητές Δημοτικών Σχολείων

·    16:30, Δημοτικό Πάρκο: «Το καρναβάλι των χρωμάτων», αποκριάτικο παιδικό μασκέ πάρτι με ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ, ακροβάτες που κινούνται, χορεύουν και συμμετέχουν ενεργά στο δρώμενο, στήνουν το δικό τους αποκριάτικο «γαϊτανάκι», σε συνδυασμό μ’ ένα μοναδικό Bubble Show. Facepainting από σπουδαστές του τμήματος αισθητικής του ΕΠΑΛ Νάουσας

·    19:00, Δημοτικό Πάρκο: Μουσικό πάρτι του Δήμου Η.Π. Νάουσας, με ξένη μουσική και τη συμμετοχή DJs (Atak, Theologic, Began, Lastraw)

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

·    19:00, «Σπίτι Λυκείου Ελληνίδων» (οδός Π. Μελά 8): «Μικροί και μεγάλοι …γλεντάμε και πάλι», γλέντι και πατινάδα από το Λύκειο των Ελληνίδων Νάουσας στους δρόμους της πόλης

·    20:00, «Kιόσκι»:«DJ Party Sessions», μουσική βραδιά με guests DJs

·    22:00, Καφέ «Liebe»: Mουσική βραδιά με την Πωλίνα και τον Κώστα Μπίγαλη

·    22:00, Cafe «LoftSquare»: Mουσική βραδιά ελληνικής μουσικής με τον Ιωάννη Μιχελή

 

Πέμπτη 14 Μαρτίου

·    17:00, Πλατεία Καρατάσου, μουσική δράση από το τμήμα κρουστών του Ωδείου Αριστοτέλης

·    21:00, Κέντρο Πόλης: «Η ΠΟΛΗ ΜΑΣΚΑΡΕΥΕΤΑΙ», μεγάλο μασκέ πάρτι σε όλα τα καταστήματα εστίασης της πόλης και ανοιχτό σε όλο τον κόσμο. Συμμετέχει ο Σύλλογος «Φίλοι του Καρναβαλιού» με ελεύθερο πρόγραμμα.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

·    19:00, Κτίριο Συλλόγου Βλάχων (οδός Σοφρωνίου 23): Παραδοσιακό γλέντι από τον Σύλλογο Βλάχων Νάουσας με κρασί, εδέσματα και πατινάδα στους δρόμους της πόλης. Συμμετέχουν φιλοξενούμενοι Σύλλογοι Βλάχων από την Ελλάδα

·    20:00, «Kιόσκι»:«DJ Party Sessions», μουσική βραδιά με guests DJs

·    21:30, Cafe «Σείριος»: Μασκέ πάρτι

·    22:00, «Gillan’sBar»: Mασκέ πάρτι

·    22:00, Καφέ «Liebe»: Mασκέ πάρτι & make up artist για το κοινό

·    22:00, Cafe «Loft Square»: Mασκέ πάρτι «Barbie»

 

Παρασκευή 15 Μαρτιου

·    20:00, Δημοτικό Πάρκο: Μεγάλο Disco Party του Δήμου Η.Π. Νάουσας με DJ, dance animation show, 80’s and 90’s show και quests τους γνωστούς καλλιτέχνες Joanne & Borek

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

·    11:00, Οδός Δημ. Βλάχου: «Συνάντηση Γεύσεων», εκδήλωση γαστρονομίας από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας

·    20:00, Κέντρο Πόλης: Παραδοσιακή πατινάδα στους δρόμους της πόλης από τον Όμιλο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Νάουσας «Η Αράπιτσα»

·    20:00, «Kιόσκι»: «Sushi Experience», αποκριάτικο Sushinight σε συνδυασμό με κοκτέιλ και κρασιά

·    20:00, Ταβέρνα «Οινομαγειρέματα»: Ολοήμερο παραδοσιακό γλέντι με μπάντα χάλκινων

·    22:00, Καφέ «Liebe»: Βραδιά με guests DJ

·    22:00, Cafe «Loft Square»: Kitserella party με guest DJ

 

Σάββατο 16 Μαρτίου

«ΜΙΑ ΠΟΛΗ, ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ» Ολοήμερο ξέφρενο γλέντι σε όλη την πόλη, προσφορά των καταστημάτων εστίασης και ανοιχτό σε όλο τον κόσμο

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

·    12:00, οδός Βενιζέλου: Ολοήμερο γλέντι με χάλκινα και DJs από τις επιχειρήσεις «BarRaki» - «YummyChicken» - «Κάτι Άλλο»

·    12:00, Πλατεία Τρόμπακα (Διοικητηρίου): «Locoparty no2» ολοήμερο πάρτι από τις επιχειρήσεις Coffee Box - Tuo – Tzepos daily bakery

·    13:00, Cafe «LoftSquare»: «Μια πόλη, ένα πάρτι» ολοήμερο γλέντι με παραδοσιακά χάλκινα «Βalkan Melody» και guests DJs

·    13:00, «Gillan’sBar»: Ολοήμερο πάρτι με παραδοσιακή μπάντα χάλκινων και guests DJs

·    13:00, Cafe «Σπιτικό»: Αποκριάτικο γλέντι με ψητά και παραδοσιακή μουσική (Σ. Αλαΐτσης, Γ. Γαλίτης και Ν. Αλαΐτσης)

·    13:30, Cafe «Σείριος»:Ο Δημήτρης Ψαθάς στο καθιερωμένο ολοήμερο γλέντι

·    14:00, Οδός Δημ. Βλάχου (πρώην Δημαρχίας): Σατιρικό γλέντι με την ομάδα «Ανταρτών» με το γνωστό της ναουσαίικο ύφος

·    14:00, Καφέ «Liebe»: Ολοήμερο πάρτι με DJs, dancers, ακροβάτες κλπ.

·    15:00, Ταβέρνα «Οινομαγειρέματα»: Ολοήμερο παραδοσιακό γλέντι με μπάντα χάλκινων

·    20:00, «Kιόσκι»:«The KIOSKI Carnival Party–Platanos Edition» μουσικό πάρτι 80s-00s, με ελληνική και ξένη μουσική

·    22:00, Ταβέρνα «4 Εποχές»: Αποκριάτικος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πυρσός» με την ορχήστρα του Βαγγέλη Ψαθά