Σάββατο, Απρίλιος 27, 2024
Follow Us
Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2023 21:40

100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας / Ο Δήμος Νάουσας τιμά την αιώνια Ελληνίδα ντίβα

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση  της σπουδαιότερης και δημοφιλέστερης υψιφώνου  στην ιστορία του λυρικού θεάτρου, Μαρίας Κάλλας, και την ένταξη του εορτασμού του «έτους Μαρία Κάλλας»  στον επετειακό κατάλογο τηςUNESCOγια το έτος 2023, ο Δήμος Η.Π. Νάουσας οργανώνει GalaΌπεραςγια να τιμήσει το έργο και το ανεξίτηλο αποτύπωμα της σπουδαίας Ελληνίδας πριμαντόνας στην Παγκόσμια Τέχνη.

Στην εκδήλωση, που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου και ώρα 7.30μ.μ. στον 1o όροφοτου Πολυχώρου «Χρήστος Λαναράς» (ΕΡΙΑ) συμμετέχουν οι διακεκριμένοι  λυρικοί καλλιτέχνες, Σοφία Μητροπούλου(σοπράνο), ArmandoPuclavec(βαρύτονος) και η Ναουσαίαανερχόμενησοπράνο ΒασιλικήΜπαξεβανίδου. Στο πιάνο συνοδεύει ο Δημήτρης Νέπκας.Το  πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δημοφιλείς άριες και ντουέτι από τις πιο γνωστές όπερες του διεθνούς ρεπερτορίου των  G.Verdi,G. Puccini,W.A. Mozart, G.Bizet, που ερμήνευσε με το δικό της τρόπο η απόλυτη πριμαντόνα του 20ού αιώνα.

Η  είσοδος θα  είναι ελεύθερη με ειδικές κάρτες. Η διάθεση των καρτών θα ξεκινήσει την Τρίτη 12/12 από το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Νάουσας (Δημαρχείο, 1ος όροφος).

 

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της συναυλίας

Α' ΜΕΡΟΣ

  • "Pace mioDio" (La forza del destino - Giuseppe Verdi) ΣοφίαΜητρόπουλου
  • Nτουέτο "Lacidaremlamano" ( DonGiovanni - W.A.Mozart) ArmandoPuklavec - BασιλικήΜπαξεβανίδου
  • Ντουέτο "Sull'aria" (LenozzediFigaro - W.A.Mozart) Σοφία Μητροπούλου - Βασιλική Μπαξεβανίδου
  • Preludio (La Traviata - G.Verdi) ΔημήτρηςΝέπκας
  • "Di provenzail mar, ilsuol" ( La traviata - G.Verdi)  Armando Puklavec
  • "Addio del passato" (La traviata - G.Verdi) ΒασιλικήΜπαξεβανίδου
  • Ντουέτο"Cielmio padre...rivedrai le foresteimbalsamate" (Aida - G.Verdi) ΣοφίαΜητροπούλου- Armando Puklavec

 

Β' ΜΕΡΟΣ

  • "Votre toast" (Carmen - G.Bizet)  Armando Puklavec
  • "Signore ascolta" (Turandot - G.Puccini) ΒασιλικήΜπαξεβανίδου
  • "Ebben ne andro' lontana" (La Wally - Catalani) ΣοφίαΜητρόπουλου
  • "Nemicodella patria" (Andrea Chenier - U.Giordano) Armando Puklavec
  • "Vissid'arte" (Tosca - G.Puccini) ΣοφίαΜητρόπουλου
  • Intermezzo (ManonLescaut - G.Puccini) ΔημήτρηςΝέπκας
  • "Oh miobabbinocaro" (Gianni Schicchi - G.Puccini) ΒασιλικήΜπαξεβανίδου
  • Ντουέτο"Ah il Signore vi mandacomparAlfio" (CavalleriaRusticana - Mascagni)

 

Σοφία Μητροπούλου, Σοπράνο

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη , όπου πήρε το δίπλωμα στην μονωδία με άριστα παμψηφεί.

Έχει διακριθεί σε πολυάριθμους διαγωνισμούς τραγουδιού, όπως 1° βραβείο στο "VociVerdiane" του Busseto, την 55 έκδοση του Διαγωνισμού του "TeatroLiricoSperimentalediSpoleto", 1° βραβείο στον διαγωνισμό "SpirosArgiris" στην Sarzana, 2 βραβείο στον διαγωνισμό "G.B.Velluti", 1 βραβείο στον διαγωνισμο "Cosi'fantutte" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και φιναλίστ στο διαγωνισμό "FranciscoVinas" στην Βαρκελώνη.

Έχει τραγουδήσει σε όπερες του W.A.Mozart τους ρόλους Fiordiligi (Cosi' fantutte), Contessa (LenozzediFigaro), DonnaElvira (DonGiovanni), Vitellia (LaclemenzadiTito). Επίσης τους ρόλους της Rosalinde (DieFledermaus-J.Strauss) και Clarice (Ilmondodellaluna-J.Haydn) και Dido (Dido&Aeneas - H.Purcell).

Έχει επίσης ερμηνεύσει με μεγάλη επιτυχία ρόλους σε όπερες του G.Verdi όπως Leonora (IlTrovatore), Elisabeth (DonCarlos), Amelia (UnBallo in maschera), Amelia (SimonBoccanegra), LadyMacbeth (Macbeth), DuchessaElena (I vesprisiciliani), Aida (Aida), σε όπερες του G.Puccini τους ρόλους Mimi' (La Boheme), ManonLescaut (ManonLescaut), Cio-Cio-San (MadamaButterfly), SuorAngelica (SuorAngelica), Tosca (Tosca) καθώς και τους ρόλους Santuzza (CavalleriaRusticana-P.Mascagni), Giocasta (Edipore-R.Leoncavallo), Gerhilde ( DieWalkure-R.Wagner), Carmen (Carmen - G.Bizet) και MrsCobineau (The medium-G.Menotti).

Έχει επίσης ερμηνεύσει τα έργα MessadiRequiem-G.Verdi (Soprano), TeDeum-A.Dvorak (Soprano), MissaSolemnis-L.V.Beethoven (Soprano).

Έxει εμφανιστεί σε σημαντικά θέατρα όπως το TeatroliricoSperimentalediSpoleto, στο SanCarlo στην Ναπολη, στο TeatroCarloFelice της Γένοβας, στο TeatroComunale στην Μπολόνια, στο TeatroLirico στο Κάλιαρι, στο TeatroAlighieri της Ραβένα, στο TeatroPonchielli της Κρεμόνα, στο TeatroSociale στο Κόμο, στο TeatroGrande στην Μπρέσια, στο TeatroFraschini στην Παβία, στο TeatroGrecoAntico στην Ταορμίνα, στο φεστιβάλ LuglioMusicaleTrapanese στο Τράπανι, στο CastelloManiace στην Σικελία, στο TeatrodeiRuderi στην Κοζέντσα, στο Ολυμπιακό Πάρκο της Σεούλ, στο TeatroMunicipal στο Σαντιάγκο, στην WelshNationalOpera στο Κάρντιφ, στο TheaterBasel στην Βασιλεία, στο ToscaniniFoundation στην Πιατσέντζα, στα NewNationalTheater και BunkaKaikan στο Τόκιο, στο NationalOpera of Split στο Σπλίτ, στην BudapestOpera House στην Βουδαπέστη, στα HermitageTheater και StPetersbourgChamberOpera στην Αγία Πετρούπολη, στο Μέγαρο Μουσικής των Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην Όπερα Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Επταπυργίου και σε πολλά άλλα.Έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμα ρεσιτάλ σε Ελλάδα, Ιταλία, Ρωσία, Καναδά, Ιαπωνία, Κίνα, Γερμανία, Κροατία, Ισλανδία, Ολλανδία, Γαλλία και Ισπανια.

Τον Φεβρουάριο του 2023 βραβεύτηκε από την UNESCO για την προσφορά της στον πολιτισμό.

 

ArmandoPuklavec, Βαρύτονος

Ο Κροάτης βαρύτονος ArmandoPuklavec,γεννημένος στο Čakovec/Međimurje, σπούδασε τρομπόνι και τραγούδι στην πόλη Varaždin, ενώ πραγματοποίησε περαιτέρω σπουδές στο UniversitätfürMusikunddarstellendeKunst της Βιέννης με τους RalfDöring και RobertHoll.
Έλαβε πολυάριθμα βραβεία σε διαγωνισμούς τραγουδιού σε Αυστρία (HansGabor-Belvedere στη Βιέννη, “Jugendmusiziert” στο Leoben, Ακαδημία Βιέννης-Πράγας-Βουδαπέστης στο BadenbeiWien), Ιταλία (“Palmad’Oro” FinaleLigure και RolandoNicolosi στον Τάραντα), Σλοβενία (“OndinaOtta” στο Μάριμπορ), Σλοβακία (LuciaPopp στην Μπρατισλάβα) και Πολωνία (AdaSary στο NowySącz).
Μετά το ντεμπούτο του στο Ζάγκρεμπ όπου τραγούδησε τον ρόλο του EugeneOnegin, ερμήνευσε μεταξύ άλλων τους ρόλους των Germont/La Traviata, ContediLuna/Il Trovatore, Rigoletto/Rigoletto, Renato/Un Ballo inMaschera, RodrigoPosa/Don Carlos, Amonasro/Aida, Tonio/Pagliacci, Alfio/Cavalleria Rusticana, Kurwenal/Tristan und Isolde, DonPizarro/Fidelio, Figaro/Il Barbiere di Siviglia, Escamillo/Carmen, Belcore/L’ Elisir d’Amore, Malatesta/Don Pasquale, GianniSchicchi/Gianni Schicchi, Marcello/La Bohème, Papageno/Die Zauberflöte, Guglielmo/Così fan Tutte, Dr. Falke/Die Fledermaus, Shaklowity/Khowanshchina.
Με τη Φιλαρμονική της Κρακοβίας ερμήνευσε τα Lieder eines fahrenden Gesellen του GustavMahler. Σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική του Ζάγκρεμπ τραγούδησε τον ρόλο του βαρύτονου στο Ein deutschesRequiem του JohannesBrahms, ενώ στην GoldenerSaal του Musikverein της Βιέννης ερμήνευσε Carmina Burana του CarlOrff και Requiem του GabrielFauré.
Έχει συνεργαστεί με Διευθυντές Ορχήστρας όπως οι YakovKreizberg, NicolaLuisotti, JulianKovatchev, BerislavKlobučar, SiegfriedHeinrich και άλλοι.

 

Βασιλική Μπαξεβανίδου, Σοπράνο

Γεννήθηκε στη Νάουσα. Είναι διπλωματούχος Μονωδίας και Μελοδραματικής (Ωδείο Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης - τάξη ΛύκαΜιρέλλας). Ρόλοι που έχει ερμηνεύσει: "Serpina- Laservapadrona" G.B.Pergolesi (Κ.Θ.Β.Ε- Ωδείο Άνω Πόλης, 2018), "Cameriera- Lamianuovacameriera" C. Lecocq (Tropea- Italy, 2016). Έχει συμμετάσχει στην όπερα "Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει" του Ν. Κυπουργού σε σκηνοθεσία Α. Κολαλά (Φεστιβάλ Επταπυργίου, 2022-2023) και ως σοπράνο σολίστ στη Φαντασία του Beethoven (Σ.Ο.Δ.Θ., 2017). Έχει συνεργαστεί επί σκηνής με τον Τάση Χριστογιαννόπουλο (2016). Υπήρξε μέλος της Μικτής Χορωδίας Θεσσαλονίκης. Είναι μαθήτρια της Σοφίας Μητροπούλου.