Δευτέρα, Μαϊος 27, 2024
Follow Us
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 21:11

Τα ΑποΜνημοΝεύματα της Μνήμης / 40 Βεροιείς, ο καθένας με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, εξιστορούν τις μνήμες τους

40 Βεροιείς, ο καθένας με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, εξιστορούν τις μνήμες τους, απαθανατίζοντας πρόσωπα, καθημερινές, αλλά και σημαντικές στιγμές της πόλης, ως ντοκουμέντα της λαϊκής ιστορίας της.

Σε μια πρωτοποριακή έκδοση 386 σελίδων του Εκκοκκιστηρίου Ιδεών, σαράντα διαφορετικές «ματιές», ενώνουν αναμνήσεις, νοσταλγία, αγάπη, κοινά και ξεχωριστά βιώματα και δημιουργούν, σε μια απόπειρα καταγραφής, έναν πολύμορφο και πολύχρωμο πίνακα που αφήνει ένα σημαντικό λαϊκό, ιστορικό αποτύπωμα...

Στο ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, στις 11.30 το πρωί , θα μιλήσουν για το βιβλίο, η Μαρία Ευθυμίου Καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ, ο δημοσιογράφος και επικεφαλής του pod.gr Σταύρος Θεοδωράκης, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης και ο επιχειρηματίας και π. Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Χρήστος Μπλατσιώτης.

Τα ΑποΜνημοΝεύματα της Μνήμης, για πρώτη φορά στα ελληνικά τουλάχιστον χρονικά, αποπειρώνται με μια καταγραφή της συλλογικής μνήμης,να αναδείξουν το αποτύπωμα που άφησαν, άνθρωποι καθημερινοί, λαϊκές φιγούρες με τις ιδιαιτερότητές τους, όμορφες αλλά και δύσκολες στιγμές της πόλης, ξεχωριστοί επιστήμονες, ιστορικοί και ποιητές, η εκκλησιαστική παράδοση της βυζαντινής μας μοναδικότητας κι απο το ζωγράφο Καλλιέργη ως... τις σχολικές εκδρομές στις Σαραντόβρυσες, τη λαϊκή Αγορά, τα παλιά στέκια, τη Μαριγούλου και τον Πολυχρόνη με τ' άλογο,ως το πάνθεον της γυναικείας ομορφιάς και τη Μις Υφήλιο ΚορίναΤσοπέη....

Η Βέροια πρωτοπορεί, γράφοντας ιστορία.."απο κάτω προς τα πάνω", σε μια πρώτη, αξιόλογη  πρωτότυπη  απόπειρα κατάθεσης συλλογικής μνήμης, με Πρωτοβουλία του Εκκοκκιστηρίου Ιδεών. 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μην ξεχάσετε την μάσκα σας