Σάββατο, Ιούνιος 22, 2024
Follow Us
Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024 14:21

Έργα υποδομών και νέα χρηματοδοτικά προγράμματα στο επίκεντρο της επίσκεψης του Υφ. Εσωτερικών στον Δήμαρχο Βέροιας

Η εξέλιξη των μεγάλων έργων υποδομής στον Δήμο Βέροιας, όπως είναι η κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου και η Αστική Ανάπλαση Βεργίνας, κυριάρχησαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου 2024 μεταξύ του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, κ. Ευστάθιου Κωνσταντινίδη και του Δημάρχου Βέροιας, κ. Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, στο Δημαρχείο της πόλης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Ημαθίας, κ. Αναστάσιος Μπαρτζώκας και ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ημαθίας, κ. Σταύρος Γιανναβαρτζής.

Σκοπός της επίσκεψης του Υφυπουργού, όπως τόνισε ο ίδιος, είναι η συνεχής ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης για ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με έμφαση στην εξέλιξη των έργων και των δράσεων σε πόλεις της Ελληνικής περιφέρειας, στους νομούς αρμοδιότητάς του.

«Στον βαθμό ευθύνης και αρμοδιότητάς μου, στα ζητήματα που απασχολούν τη Μακεδονία και τη Θράκη, το κυβερνητικό ενδιαφέρον είναι αδιάλειπτο. Η εκμετάλλευση των χρηματοδοτικών εργαλείων είναι επιτακτική προκειμένου ο κόσμος να παραμείνει στην ελληνική ύπαιθρο και να στηριχθεί η ανάπτυξη των πόλεων της περιφέρειας» υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Ο Δήμαρχος Βέροιας παρέθεσε σειρά θεμάτων με πρώτο την οικονομική δυσπραγία των δήμων ύστερα από την επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων και τηςμη κάλυψης των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αναπροσαρμογές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. «Έχουμε υπολογίσει ότι εξαιτίας των παραπάνω, 2 εκατ. ευρώ θα λείψουν από την καθημερινότητα» σημείωσε ο κ. Βοργιαζίδης,επισημαίνοντας παράλληλα τη διάκριση στη χρηματοδότηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για την Βέροια, η οποία απέχει, όπως είπε, παρασάγγας από την αντίστοιχη χρηματοδότηση των 12 -εκ των 14- δήμων της Θεσσαλονίκης.

Ο Υφυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία της μελέτης του Κλειστού Γυμναστηρίου, η οποία κατατέθηκε στο ΥΠΕΣ αλλά και για την εξέλιξη του έργου για την κατασκευή Δημοτικού Κολυμβητηρίου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε το 2004 από τη Γ.Γ. Αθλητισμού. Μιλώντας για το επίπεδο των χρηματοδοτήσεων κατά την προηγούμενη θητεία με ποσά που έφτασαν τα 75 εκατ. ευρώ, ο Δήμαρχος Βέροιας δήλωσε:

«Έχουμε ξεκινήσει και συνεχίζουμε μία σειρά έργων για την ύδρευση, την αποχέτευση, τις ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοτικών κτιρίων, τις αγροτικές οδοποιίες και το σημαντικό έργο της Αστικής Ανάπλασης στην Βεργίνα. Στόχος είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, ιδιαίτερα μετά τη λειτουργία του Αναστηλωμένου Ανακτόρου των Αιγών».Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, υπό την εποπτεία των αρμόδιων υπηρεσιών και του ΥΠΠΟ, για το ζήτημα της πρόσβασης στο Νέο Ανάκτορο.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ενημέρωση από τον Υφυπουργό Εσωτερικών για την επικείμενηενεργοποίηση του προγράμματος επιδότησης διατηρητέων κτιρίων «ΔΙΑΤΗΡΩ».