Δευτέρα, Μαϊος 27, 2024
Follow Us
Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 20:10

Διευθετείται ο τρόπος φορολόγησης του καφέ στην Ελλάδα με ...υπογραφή Βεσυρόπουλου

Βήμα για τη βελτίωση των φορολογικών διαδικασιών που σχετίζονται με την εμπορία και αποθήκευση του καφέ από τους εισαγωγείς και επεξεργαστές του προϊόντος, έκανε το υπουργείο Οικονομικών, μετά την υπογραφή από τον αρμόδιο υφυπουργό, Απόστολο Βεσυρόπουλο, της απόφασης για τον καθορισμό των ποσοστών φυσικής απομείωσης (φύρας) στον φρέσκο καφέ που αποθηκεύεται στις φορολογικές αποθήκες. Η συγκεκριμένη εξέλιξη προήλθε μετά από πάγιο αίτημα της Ελληνικής Ένωσης Καφέ τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται μάλιστα ότι στα 6 έτη εφαρμογής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, οι απώλειες για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία και διακίνηση καφέ στην Ελλάδα υπερέβησαν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ λόγω της μη αναγνώρισης ποσοστού απόκλισης στο βάρος τουαποθηκευόμενου προϊόντος.

Ειδικότερα και ως προς την φορολόγηση του καφέ, αρκετές από τις εταιρείες επεξεργασίας και εμπορίας έχουν δημιουργήσει φορολογικές αποθήκες. Σε αυτές παραλαμβάνουν και αποθηκεύουν την πρώτη ύλη που προέρχεται από το τελωνείο, ενώ υποχρεούνται να καταβάλουν ειδικό φόρο κατανάλωσης κάθε φορά που εξάγεται ποσότητα πρώτης ύλης από αυτές. Παρόλ’ αυτά υφίστανται περιπτώσεις εταιρειών που διατηρούν σημαντικές ποσότητες στην φορολογική αποθήκη, οι οποίες ενδέχεται να παραμείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου πουληθούν. Κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης παρατηρείται απώλεια βάρους σε σχέση με την αρχική ποσότητα που εισήχθη στην αποθήκη, λόγω της σταδιακής απώλειας υγρασίας στο ωμό προϊόν, κάτι που αποτελεί μία απολύτως φυσική ιδιότητα ενός φρέσκου αγροτικού προϊόντος όπως είναι ο καφές.

Η Ελληνική Ένωση Καφέ μετά από έρευνες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχε ζητήσει από τον κύριο Βεσυρόπουλονα αναγνωρίζεται απόκλιση βάρους. Εν τέλει με την υπουργική απόφαση το ποσοστό της απόκλισης  βάρους που αναγνωρίζεται ανέρχεται σε 1,75% ετησίως. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί προϊόν της ειλικρινούς και απρόσκοπτηςσυνεργασίας που είχε ηΕλληνική Ένωση Καφέ με το υπουργείο Οικονομικώντο τελευταίο διάστημα καιεπί της ουσίας καλύπτεται το νομοθετικό κενό που είχε καταγραφεί κατά την θέσπιση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τον καφέ.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε από την πλευρά του ο γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Καφέ και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, Τάσος Γιάγκογλου, με αφορμή την συγκεκριμένη απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών και βουλευτή Ημαθίας, Απόστολου Βεσυρόπουλου. Όπως ο ίδιος επισήμανε «πρόκειται για μία κίνηση επίλυσης ενός ζητήματος που είχε απασχολήσει τη λειτουργία του κλάδου καφέ τα τελευταία χρόνια και πλέον διευθετείται οριστικά μέσα από την αγαστή συνεργασία της Ελληνικής Ένωσης Καφέ και του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών».