Σάββατο, Ιούλιος 20, 2024
Follow Us
Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2022 08:32

Πως τα iPhone χρησιμοποιούνται από τους κλέφτες αυτοκινήτων - Έτσι θα προστατευτείς

Τα AirTags εξακολουθούν να αποτελούν το τέλειο εργαλειο στα χέρια επίδοξων ληστών, γεγονός που έχει θορυβήσει την Apple, η οποία αναπτύσσει δικλείδες ασφαλείας.

Σημαντική είναι η διευκόλυνση που προσφέρει η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας, δεδομένου ότι κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη. Κάθε τεχνολογικό επίτευγμα αποτελεί ευλογία για το ανθρώπινο γένος, αλλά δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε κατάρα αν χρησιμοποιηθεί για κακόβουλους σκοπούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα AirTags της Apple, τα οποία είναι μικρές συσκευές 1,26 ιντσών που σε βοηθούν να μη χάνεις τα πράγματά σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τοποθετήσεις το AirTag στο αντικείμενο που καμιά φορά ξεχνάς (π.χ. το πορτοφόλι) και στη συνέχεια θα λαμβάνεις ενημέρωση μέσω του iPhone για την τοποθεσία του.

Επίσης, η χρήση των AirTags μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια και για τα πιο πολύτιμα περιουσιακά σου στοιχεία, όπως για παράδειγμα το αυτοκίνητό σου, το οποίο ενδέχεται να έχει… μπει στο μάτι επίδοξων ληστών.

Ενδεικτική είναι η μαρτυρία μιας γυναίκας από την πόλη Σρίβπορτ στην πολιτεία Λουιζιάνα των ΗΠΑ που έπεσε θύμα ληστείας. Ο εφιάλτης της γυναίκας, με το όνομα Hannah Hastie, ξεκίνησε ένα πρωί, όταν εξήλθε από την κατοικία της για να πάει στη δουλειά της.

Έντρομη, η Hastie, συνειδητοποίησε ότι το αυτοκίνητό της απουσίαζε από τη θέση του. Για καλή της τύχη, όμως, μέσα στο όχημα βρισκόταν ένα εφεδρικό ζευγάρι κλειδιά για το σπίτι της, πάνω στα οποία είχε τοποθετήσει ένα AirTag. Κατάφερε, λοιπόν, εντοπίσει την τοποθεσία του αυτοκινήτου της χάρη σε αυτή τη μικροσκοπική, αλλά θαυματουργή συσκευή.Η κατάρα

Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Πολλοί επιτήδειοι έχουν μετατρέψει τα AirTags σε εργαλεία κλοπής αυτοκινήτων. Οι σπείρες τοποθετούν τις συσκευές στο αμάξωμα ενός αυτοκινήτου – σε σημεία που δεν γίνονται αντιληπτές – ώστε συνέχεια να εντοπίσουν το όχημα και μόλις ευδοκιμήσουν οι συνθήκες να το κλέψουν.

Τα περιστατικά κλοπής αυτοκινήτων μέσω AirTags εξακολουθούν να αυξάνονται σε πολλές γωνιές του πλανήτη, με τους ληστές να βάζουν στο στόχαστρο κυρίως πολυτελή αυτοκίνητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο τα AirTags της Apple τα οποία χρησιμοποιούνται ως συσκευές εντοπισμού αλλά και αντίστοιχα αξεσουάρ της Samsung, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν στο αυτοκίνητό μας και να προδώσουν τη ακριβή θέση του.

Πως θα προστατευτείς

Πέρα από τις αστυνομικές αρχές, η έξαρση του φαινομένου έχει προβληματίσει και την ίδια την Apple, η οποία έχει ήδη εξελίξει μια ασπίδα προστασίας. Ειδικότερα, τον περασμένο χειμώνα, η εταιρεία λάνσαρε την προηγμένη εφαρμογή “Tracker Detect” για συσκευές Android, η οποία μπορεί να ανιχνεύσει την ανεπιθύμητη παρουσία AirTags σε αντικείμενα.

«Αν θεωρείς πως κάποιος χρησιμοποιεί κάποιο AirTag ή μια άλλη συσκευή ώστε να εντοπίσει την τοποθεσία σας, τότε μπορείτε να σκανάρετε (σ.σ. τον χώρο γύρω σας) ώστε να το μάθετε», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφαρμογή.

Φυσικά, το εν λόγω app μπορεί να αποτρέψει και την κλοπή του αυτοκινήτου. Το μόνο που έχει να κάνει ο ιδιοκτήτης είναι να «χτενίσει» μέσω του κινητού τηλεφώνου (smartphone) το αμάξωμα, ώστε να διαπιστώσει αν κινδυνεύει το όχημά του. Αν εντοπιστεί ένα AirTag, τότε η εφαρμογή θα παρέχει ενημέρωση, μέσω σχετικής ειδοποίησης στο smartphone.

Ακόμα, αν το AirTag βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από τον ιδιοκτήτη του, τότε παράγει έναν ήχο. Σε πρώτη φάση, το διάστημα αυτό ήταν 3 ημέρες, ενώ πλέον η Apple το έχει ορίσει στις 8-24 ώρες. Το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι η ίδια η ειδοποίηση δεν κρατάει πάνω από 15 δευτερόλεπτα.

Τέλός, οι οδηγοί καλούνται να σταθμεύουν το αυτοκίνητό τους σε προστατευόμενο χώρο, όπως π.χ. ένα κλειστό parking, ή να χρησιμοποιούν  αντικλεπτικές συσκευές οι οποίες θα κάνουν το έργο των επίδοξων ληστών πιο δύσκολο.