Κυριακή, Μαϊος 19, 2024
Follow Us
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 14:43

Σχολική Διαμεσολάβηση: Αποτελεσματικό Εργαλείο για την Αντιμετώπιση του Εκφοβισμού και της Βίας στα Σχολεία

Η έξαρση ανησυχητικών περιστατικών βίας σε σχολικό περιβάλλον φέρνει στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη για υιοθέτηση αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης. Η σχολική διαμεσολάβηση, εδραιωμένη ως μια εναλλακτική μορφή εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, αναδεικνύεται σε πολύτιμο εργαλείο για την ενδυνάμωση μαθητών και εκπαιδευτικών, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού σχολικού κλίματος.

Βασικά Χαρακτηριστικά της Σχολικής Διαμεσολάβησης:

  • Ενεργός Συμμετοχή: Μαθητές και εκπαιδευτικοί εμπλέκονται ενεργά στην επίλυση διαφορών, καλλιεργώντας δεξιότητες επικοινωνίας, ενσυναίσθησης, ενεργής ακρόασης και ειρηνικής επίλυσης συγκρούσεων.
  • Προληπτική Δράση: Η διαμεσολάβηση εστιάζει όχι μόνο στην αντιμετώπιση υφιστάμενων προβλημάτων, αλλά και στην πρόληψη μελλοντικών περιστατικών εκφοβισμού και βίας, καλλιεργώντας μια κουλτούρα αλληλοσεβασμού και ειρηνικής συνύπαρξης.
  • Δεξιότητες Ζωής: Οι μαθητές αποκτούν πολύτιμες δεξιότητες που τους ωφελούν σε όλους τους τομείς της ζωής τους, όπως η αποτελεσματική επικοινωνία, η διαχείριση συναισθημάτων, η επίλυση προβλημάτων και η λήψη αποφάσεων.
  • Θετικό Σχολικό Κλίμα: Η διαμεσολάβηση συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς, φιλικού και υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος, όπου οι μαθητές νιώθουν σεβασμό, αποδοχή και ασφάλεια.

Σημασία της Μετεκπαίδευσης Εκπαιδευτικών:

Η αποτελεσματική εφαρμογή της σχολικής διαμεσολάβησης προϋποθέτει την ύπαρξη εξειδικευμένων εκπαιδευτικών. Το πρόγραμμα "Σχολική Διαμεσολάβηση" του Κ.Ε.ΔΙ.Β.Ε. προσφέρει στους εκπαιδευτικούς:

  • Εκπαίδευση στις Αρχές: Βάθος γνώσεων στις θεωρητικές αρχές και τις πρακτικές της διαμεσολάβησης στο σχολικό περιβάλλον.
  • Εφαρμογή Τεχνικών: Εξάσκηση με ρεαλιστικά σενάρια και προσομοιώσεις ρόλων για την αντιμετώπιση συγκρούσεων και την καθοδήγηση μαθητών στη διαμεσολάβηση.
  • Ανάλυση Περιστατικών: Βάθος ανάλυσης πραγματικών περιστατικών εκφοβισμού και βίας σε ελληνικά σχολεία, με στόχο την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών αντιμετώπισης.

Πρόληψη από τα Αρχικά Στάδια:

Η ενσωμάτωση της σχολικής διαμεσολάβησης από τα αρχικά στάδια μιας σύγκρουσης μπορεί να αποτρέψει την κλιμάκωση της βίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά το bullying. Εκπαιδεύοντας τους μαθητές στις αρχές και τις πρακτικές της διαμεσολάβησης, ενθαρρύνεται η έγκαιρη και ειρηνική επίλυση διαφορών, συμβάλλοντας στην πρόληψη μελλοντικών περιστατικών εκφοβισμού και βίας.

Το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης "Σχολική Διαμεσολάβηση" του Κ.Ε.ΔΙ.Β.Ε.απευθύνεται σε:

  • Εκπαιδευτικούς: Για την πρόληψη του εκφοβισμού και την υλοποίηση της διαμεσολάβησης στο σχολικό περιβάλλον.
  • Διαπιστευμένους Διαμεσολαβητές: Για εξειδίκευση στην εφαρμογή της διαμεσολάβησης στο σχολικό πλαίσιο.

Στόχος:Δημιουργία ειρηνικών, ασφαλών και υποστηρικτικών σχολείων για όλους τους μαθητές.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα και κάνετε την εγγραφή σαςεδώ

Πληροφορίες
Τηλέφωνο 231 111 3131

ΩΡΕΣ ΕΞΥΠΥΡΕΤΗΣΗΣ: Δευ-Παρ: 10:00 – 17:00

EMAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.