Σάββατο, Ιούλιος 27, 2024
Follow Us
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024 13:34

Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Λουκά στην Παναγία Δοβρά. Πλήθος προσκυνητών για την άφθαρτη χείρα της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής

Το απόγευμα της Δευτέρας, 10ης Ιουνίου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας τελέστηκε ο Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της οσιακής κοιμήσεως του Αγίου Λουκά.

Νωρίτερα στον αύλειο χώρο του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, την οποία δώρισε η αδελφότητα της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αλεξάνδρειας της Ρουμανίας στον Ποιμενάρχη μας κ. Παντελεήμονα. Η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει στο εξής στον Ναό του Αγίου Λουκά προς προσκύνηση και ευλογία των πιστών.

Στον Πολυαρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος και συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος και ο Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, ενώ το Ιερό Αναλόγιο διακόνησε ο Αρχιμ. Χερουβείμ Τσίνογλου, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, μετά χορού Ιεροψαλτών.

Στην Ιερά Ακολουθία τέθηκε σε προσκύνηση η άφθαρτη χείρα της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής που μεταφέρθηκε από την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους για να συνεορτάσει με τον Θαυματουργό Άγιο Λουκά. Η ηγιασμένη χείρα θα παραμείνει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, 12ης Ιουνίου και καθημερινά τελούνται Ιερές Ακολουθίες και τίθεται σε προσκύνηση το χαριτόβρυτο Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας πλήθος πιστών προσήλθαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά και προσκύνησαν τα Ιερά Λείψανα, ενώ παράλληλα ξεναγήθηκαν στην Έκθεση φωτογραφίας και εικόνας «Ιατρών το αγλάϊσμα» που βρίσκεται στον προθάλαμο του Ιερού Ναού και εκτίθενται σπάνιες φωτογραφίες αρχειακού υλικού από τη ζωή του Αγίου, βυζαντινές εικονογραφίες, ιερά κειμήλια αρχιερατικών αμφίων του Αγίου και σύγχρονες φωτογραφίες από την εικοσαετή παρουσία του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Λουκά και την ανέγερση του Ιερού Ναού του στην Παναγία Δοβρά.

Με αφορμή την γενέθλιο ημέρα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (10 Ιουνίου 1877), στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού οι εθελοντές του Περιφερειακού Τμήματος του Ε. Ε. Σ. Βεροίας διένειμαν σε όλους ενημερωτικά φυλλάδια.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων κηρύττοντας τον θείο λόγο εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους Αγίους Αρχιερείς και τους Καθηγουμένους των Ιερών Μονών Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους και Παντοκράτορος της Ρουμανίας.

Πολυμέσα