Παρασκευή, Μαϊος 17, 2024
Follow Us
Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022 21:21

Στην αναμονή οι αγρότες για αποζημιώσεις από τις βροχοπτώσεις

Στην αναμονή για αρκετούς μήνες θα βρίσκονται οι αγρότες της Ημαθίας που οι καλλιέργειές τους υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το προηγούμενη διάστημα. Παράλληλα οι τοπικές πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε με πιεστικές παρεμβάσεις τους στα υπουργεία να πετύχουν αποζημιώσεις για την καταστραφείσα παραγωγή.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας από τον ΕΛΓΑ, ναι μεν έχουν καταγραφεί οι ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες, ωστόσο βάση του κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν προβλέπονται αποζημιώσεις για πληγείσες από βροχόπτωση παραγωγές.

Έτσι θα πρέπει να ενταχθούν σε κάποιο άλλο πρόγραμμα, όπως εν προκειμένω το deminimis, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο ΑΛΛΑ!!! Τo ευρωπαϊκό πρόγραμμα deminimis εκπνέει στο τέλος της χρονιάς και τα διαθέσιμα χρήματα έχουν, σχεδόν, απορροφηθεί. Γι αυτό θα πρέπει οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Ημαθίας, θα πρέπει να πιέσουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε στο νέο τριετές πρόγραμμα deminimis που θα ισχύσει από το 2023, να ενταχθούν και οι αποζημιώσεις από τις συγκεκριμένες ζημιές λόγω έντονων βροχοπτώσεων.