Παρασκευή, Ιούνιος 21, 2024
Follow Us
Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 13:54

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 3ου ΠΑΥΛΕΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2024

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας σε συνεργασία με το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως και στο πλαίσιο των Επετειακών Λ΄ ΠΑΥΛΕΙΩΝ καθώς και των 10 ετών λειτουργίας του Ωδείου, προκηρύσσει τον 3ο ΠΑΥΛΕΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ο οποίος περιλαμβάνει Μουσική (Βυζαντινός Ύμνος, Τραγούδι, Μουσικό Όργανο και Μουσικά Σύνολα), Ζωγραφική και Αγιογραφία.

ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ:

 • Να δοθεί στα παιδιά και τους εφήβους η ευκαιρία ανάδειξης και περαιτέρω αξιοποίησης του προσωπικού τους ταλέντου και να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο θέμα της αναζήτησης και καλλιέργειας των προσωπικών χαρισμάτων και δεξιοτήτων τους.
 • Να δοθεί στους διαγωνιζόμενους η δυνατότητα να ασχοληθούν με κάτι δημιουργικό και ευχάριστο γι’ αυτούς.
 • Να συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής και στην όσο το δυνατόν εντονότερη συμμετοχή σε αυτή της νέας γενιάς.
 •  

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στο Διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν:

 1. από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού,
 2. από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου.
 3. όσοι φοιτούν, σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ωδεία, μουσικές σχολές, εικαστικά κλπ. (ανεξαρτήτου ηλικίας)
 4. παιδιά και νέοι που συμμετέχουν στις Κατηχητικές Συνάξεις των Ενοριών
 • Στο Διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες από σχολεία που ανήκουν στην επαρχία της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας ή μαθητές που κατοικούν εντός των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως, φοιτούν όμως σε σχολεία εκτός των ορίων της.
 • Οι συμμετοχές μπορούν να είναι ατομικές ή ομαδικές και να αφορούν:

– την ερμηνεία κάποιου Βυζαντινού Ύμνου από την Υμνολογία της Εκκλησίας μας,

-την ερμηνεία τραγουδιού ή το παίξιμο κάποιου μουσικού οργάνου (παραδοσιακού, λαϊκού ή κλασσικού),

– Ζωγραφικής με θέμα: «Συμμετέχοντας στη Θεία Λατρεία» και

– Αγιογραφίας

Αναλυτικότερα:

Ι. Βυζαντινός Ύμνος: Ατομικός ή ομαδικός (χορός από 5 έως 10 άτομα). Ο χρόνος διάρκειάς του θα είναι σχετικά μικρός, από 3 μέχρι 4 λεπτά.

IΙ. Τραγούδι: αυτό μπορεί να είναι παραδοσιακό, λαϊκό ή έντεχνο, με τους μοναδικούς περιορισμούς πως θα είναι στην ελληνική γλώσσα και δεν θα προσβάλει με τα λόγια των στίχων του την δημόσια αιδώ. Θα μπορεί να συνοδεύεται (εκτός διαγωνισμού) από μουσικά όργανα τα οποία θα λειτουργούν υποστηρικτικά προκειμένου να διευκολύνουν τον διαγωνιζόμενο ερμηνευτή. Ο χρόνος διάρκειάς του θα είναι σχετικά μικρός, από 2 μέχρι 3 λεπτά.

IIΙ. Μουσικό όργανο: ο διαγωνιζόμενος θα μπορεί να ερμηνεύσει με οποιοδήποτε μουσικό όργανο ένα παραδοσιακό ή σύγχρονο ή κλασικό κομμάτι, με μοναδικό περιορισμό πως θα προέρχεται από το ελληνικό και το διεθνές ρεπερτόριο και ο χρόνος διάρκειάς του θα είναι σχετικά μικρός, από 2 μέχρι 3 λεπτά.

 1. Μουσικά σύνολα: στην περίπτωση ομαδικών συμμετοχών (μουσικά σύνολα) αυτά θα μπορούν να διαθέτουν έως και πέντε άτομα (όλοι θα πρέπει να είναι μαθητές). Και σ’ αυτή την περίπτωση το μουσικό κομμάτι που θα ερμηνεύσουν θα πρέπει να είναι στην ελληνική γλώσσα, από το παραδοσιακό, λαϊκό ή έντεχνο ελληνικό ρεπερτόριο. Ο χρόνος διάρκειάς του θα είναι σχετικά μικρός, από 2 μέχρι 3 λεπτά.
 2. Ζωγραφική: οι διαγωνιζόμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν χρωματιστά μολύβια, μαρκαδόρους, κραγιόν, ακουαρέλες, λαδομπογιές, νερομπογιές, κλπ. Η απόδοση θα γίνει σε χαρτί ζωγραφικής (π.χ. ακουαρέλας, ακρυλικών) ή καμβά διαστάσεων Α3 (297 x 420 mm). Όλα τα έργα τέχνης πρέπει να είναι πρωτότυπα, σχεδιασμένα στο χέρι και όχι με την βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Φωτογραφίες ή εκτυπώσεις όλων των ειδών δεν γίνονται δεκτές.
 3. Αγιογραφία: οι διαγωνιζόμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν χρωματιστά μολύβια, μαρκαδόρους, κραγιόν, ακουαρέλες, λαδομπογιές, νερομπογιές, κλπ. Η απόδοση θα γίνει σε χαρτί ζωγραφικής (π.χ. ακουαρέλας, ακρυλικών) ή ξύλο ή καμβά διαστάσεων Α3 (297 x 420 mm). Φωτογραφίες ή εκτυπώσεις όλων των ειδών δεν γίνονται δεκτές.
 4.  

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 • Οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας μόνο ηλεκτρονικά στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. συμπληρώνοντας τη σχετική ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΟΝΕΑ 
 • Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να κατατεθούν έως τις 15 Μαΐου 2024.
 • Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο του Ωδείου 2332022572 και κιν. 6944676885 από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 5:30 μ.μ. – 7:30 μ.μ..
 •  

ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Για την προβολή του Μαθητικού Διαγωνισμού και τη σχετική ενημέρωση και πληροφόρηση του κοινού:

 • Θα ενημερωθούν σχετικά με τον διαγωνισμό τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
 • Θα αξιοποιηθούν και τα λοιπά τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και κυρίως ο ραδιοφωνικός σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεώς μας «Παύλειος Λόγος 90,2 FM» και η ηλεκτρονική ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως και του Ωδείου μας.
 • Θα αποσταλεί σε όλα τα σχολεία (εντός των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως) και μέσω των Γραφείων Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετική ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, αφίσες και το παρόν ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ.
 • Θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις στους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως.
 •  

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Την αξιολόγηση και βράβευση των μαθητικών συμμετοχών θα εγγυάται η ορισμένη από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας πενταμελής ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ 3ΟΥ ΠΑΥΛΕΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, η οποία θα αποτελείται από εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων με προεδρεύοντα τον καλλιτεχνικό διευθυντή των ΠΑΥΛΕΙΩΝ και του Ωδείου κ. Γεώργιο Ορδουλίδη.

ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ – ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Οι διαγωνιζόμενοι σε Ζωγραφική και Αγιογραφία θα πρέπει να αποστείλουν τα πρωτότυπα έργα τους ταχυδρομικά στη διεύθυνση του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως (Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, πλατεία Παναγίας, Νάουσα, 59200, τηλέφωνο: 2332022572) ή να τα προσκομίσουν ιδιοχείρως, συνοδευόμενα από την αίτηση συμμετοχής που επισυνάπτεται και την Υπεύθυνη Δήλωση Γονέα με τα στοιχεία τους, μέχρι τις 15 Μαΐου 2024.

Αφού η επιτροπή αξιολογήσει όλα τα έργα, θα επιλεγούν τα τρία καλύτερα από κάθε βαθμίδα και κάθε κατηγορία τα οποία και θα βραβευτούν στην ειδική εκδήλωση των «ΠΑΥΛΕΙΩΝ» τον μήνα Ιούνιο 2024.

Οι διαγωνιζόμενοι στη Μουσική θα κληθούν από τους διοργανωτές -σε ημερομηνία που θα ορισθεί στη συνέχεια και που θα γνωστοποιηθεί στα ΜΜΕ- για να παραστούν στην πρώτη ακρόαση χωρίς κοινό, όπου θα γίνει και η επιλογή από την κριτική επιτροπή των 12 καλύτερων συμμετοχών (3 για κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα).

Στη συνέχεια οι 12 προκριθέντες θα κληθούν σε δεύτερη ακρόαση, σε ειδική εκδήλωση με κοινό (όπου θα κληθούν και όλοι οι συμμετέχοντες) που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στα πλαίσια των «ΠΑΥΛΕΙΩΝ». Εκεί η κριτική επιτροπή θα επιλέξει τους τρεις καλύτερους από τις τέσσερις βαθμίδες, οι οποίοι και θα βραβευθούν στο τέλος της εκδήλωσης.

Οι απονομές των βραβείων για τις 12 προκριθείσες και διακριθείσες συμμετοχές θα γίνουν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Παντελεήμονα, από εκπροσώπους των τοπικών αρχών και από άλλους επίσημους προσκεκλημένους.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Τον όλο συντονισμό, την παρακολούθηση, την τελική παρουσίαση και την εν γένει διεκπεραίωση του 3ου «ΠΑΥΛΕΙΟΥ» ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ καθώς και των συναφών εκδηλώσεων προβολής, απονομής βραβείων κ.α. θα έχει το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και ιδιαίτερα ο διευθυντής του Ωδείου κ. Ορδουλίδης Γεώργιος και οι συνεργάτες του.