Παρασκευή, Μαϊος 03, 2024
Follow Us
Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2023 10:02

Στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας τα ... κτίσματα της παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας

Ο βεροιώτης πολιτικός μηχανικός Γιώργος Ουρσουζίδης, με ανάρτησή του στο χρονολόγιό του στο Facebook μας ενημερώνει πως το ζήτημα με την ανέγερση των κοσμικών κτισμάτων στην παλαιά Μητρόπολη Βέροιας θα απασχολήσει την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. 

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα τεθεί το ζήτημα της ανακατασκευής των κοσμικών κτισμάτων σε επαφή με την "Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας".
- Η Πολιτεία με διαδοχικά Π.Δ. που αφορούν στο Σχέδιο Πόλης της Βέροιας, διασφάλισε την απόλυτη προστασία του μνημείου, όρισε Οικοδομική Γραμμή και χαρακτήρισε τον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου ως "ΧΩΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ", αλλά επέβαλε κσι την κατεδάφιση ΟΛΩΝ των κτισμάτων που κατασκευάστηκαν στο παρελθόν σε επαφή με το μνημείο, καθορίζοντας με σαφήνεια - ύστερα από εισήγηση ειδικών επιστημόνων - το βαθμό προστασίας του κορυφαίου μνημείου της μεσοβυζαντινής περιόδου της Μακεδονίας!
- Η κατεδάφιση, το γκρέμισμα, των τριών κτισμάτων και στη συνέχεια η ανακατασκευή τους, που συνεχίζεται, παρά το έγγραφο της Υπηρεσίας Δόμησης του Δ.Β., θα κριθεί από την Ε.Α.Δ.
* Οι παρακάτω εικόνες δείχνουν ξεκάθαρα, την προσβολή του μνημείου και τη διαιώνιση μιας εντελώς βάρβαρης ενέργειας του απώτερου παρελθόντος, που πρέπει να σταματήσει, επιτέλους!
* Η ανάδειξη του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου αυτού, στην αυθεντική τους μορφή, ήταν ο στόχος των ειδικών επιστημόνων που μελέτησαν και συνέταξαν τα Π.Δ. που παρέχουν απόλυτη προστασία στο μνημείο - και είναι σε ισχύ!