Τρίτη, Μαϊος 07, 2024
Follow Us
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024 22:02

Λίνα Τουπεκτσή από Βeyond 2024: «Η ψηφιοποίηση του γεωργικού τομέα φέρνει επανάσταση στον κλάδο»

Της Λίνας Τουπεκτσή
Γεωπόνος
Πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας

Σε μια Ελλάδα που πρωτοπορεί με τις ιδέες της, σκέφτεται out of the box και εξελίσσεται τεχνολογικά, το πολύ υψηλό επίπεδο διοργάνωσης της 4ης Διεθνούς Εκθέσεως Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας ΒEYOND 2024 που είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω αποτελεί φάρο ελπίδας και προοπτικής για το μέλλον.

Στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης, ο ρόλος της τεχνολογίας, των δικτύων 5G και της τεχνητής νοημοσύνης θα συμβάλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στην μείωση του ενεργειακού κόστους και του κόστους παραγωγής με γνώμονα την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, της ανθεκτικότητας, της βιωσιμότητας και της ψηφιακής ανάκαμψης των γεωργικών μας εκμεταλλεύσεων.

Η ψηφιοποίηση του γεωργικού τομέα έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον κλάδο, εξασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα. Από την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τη ρομποτική μέχρι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και το 5G, οι σύγχρονες τεχνολογίες μπορούν να προσφέρουν σημαντική υποστήριξη στους αγρότες μας.

Η ψηφιοποίηση συνεπώς μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις, να αυξήσουν την παραγωγικότητα, να απολαμβάνουν υψηλότερα κέρδη σε έναν πιο βιώσιμο γεωργικό τομέα, μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα χρησιμοποιώντας τεχνικές γεωργίας ακριβείας.

Η ψηφιοποίηση εν κατακλείδι μπορεί να βοηθήσει τον γεωργικό τομέα να παραμείνει ανταγωνιστικός στην παγκόσμια αγορά, παρέχοντας καινοτόμες λύσεις και δημιουργώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Τέλος η ψηφιοποίηση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας των τροφίμων επιτρέποντας στους καταναλωτές να κάνουν συνετές επιλογές.

Η Ελλάδα μπορεί και θα τα καταφέρει με την σύμπραξη του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας και της επιστημονικής κοινότητας και των εταιριών υψηλής τεχνολογίας.

Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές της Beyond, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και όλους τους φορείς που συμμετείχαν στην έκθεση και δημιούργησαν μια πλατφόρμα που παρουσιάζει το αύριο της χώρας μας.