goggle ads

A+ A A-

Seaglider: το όχημα που μπορεί να πετάξει και να πλεύσει ταυτόχρονα

Σε μια εποχή που τα έργα υποδομής μεταφορών φαίνονται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στις ΗΠΑ αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, μια νεοσύστατη εταιρεία με έδρα τη Βοστώνη, υποστηριζόμενη από μερικούς από τους πιο σημαντικούς επενδυτές της Silicon Valley, θέλει να μετατρέψει τις θαλάσσιες διαδρομές κατά μήκος της ανατολικής και δυτικής ακτής της χώρας σε διαδρόμους διέλευσης υψηλής ταχύτητας. Πως; Με τo νέo seaglider.

Από το Λος Άντζελες στο Σαν Ντιέγκο μέσα σε 50 λεπτά; Απίστευτο και όμως δυνατό με το seaglider. Τι θα λέγατε για τη διαδρομή Νέα Υόρκη στη Βοστώνη σε λιγότερες από 2 ώρες; Και όλα αυτά χωρίς οδική κυκλοφορία ή ταλαιπωρία στο αεροδρόμιο. Αυτές είναι οι μετακινήσεις του μέλλοντος, που μπορούν να γίνουν εφικτές όταν τα υβριδικά πλοία, ονόματι seaglider, της REGENT βγουν στην αγορά.

Οι ιδρυτές του Regent έχουν υπόβαθρο της αεροναυπηγικής, συμπεριλαμβανομένων πτυχίων στην αεροδιαστημική μηχανική στο MIT και μια θητεία στη θυγατρική της Boeing Aurora Flight Sciences, αλλά στράφηκαν στις θάλασσες μεταφορές από έμπνευση όταν άρχισαν να αναζητούν νέους, βιώσιμους τρόπους για να μεταμορφώσουν τα ταξίδια εντός πόλεως.

Ο Billy Thalheimer και ο Mike Klinker έχουν συγκεντρώσει 9,5 εκατομμύρια δολάρια από τους Y Combinator, Mark Cuban και Peter Thiel, οι οποί είναι ανάμεσα σε μια ομάδα άλλων επενδυτών, για να επαναπροσδιορίσουν την έννοια του wing-in-ground effect (WIG) και να το μετατρέψουν σε ένα κύριο μέσο μεταφοράς χωρίς εκπομπές.

Το seaglider που λειτουργεί με την τεχνολογία wing-in ground είναι ένα είδος υβρίδιου σκάφους και αεροσκάφους. Χρησιμοποιούν μια αεροδυναμική αρχή γνωστή ως  το φαινόμενο του εδάφους για να ξεφουσκώνουν επάνω στην επιφάνεια της θάλασσας σε πολύ μεγάλες ταχύτητες, αιωρούμενη μόλις λίγα μέτρα πάνω από το νερό. Όταν βρίσκονται στο λιμάνι, απλά αφήνουν τα κύτη τους να ακουμπούν στο νερό, όπως κάθε άλλο σκάφος.

 

Παρουσίαση του θαλάσσιου ανεμοπλάνου

Η έννοια του οχήματος με επίγεια αιώρηση δεν είναι καινούργια. Η Σοβιετική Ένωση παρήγαγε μερικά μεγάλου μεγέθους για στρατιωτική χρήση, που συνήθως αναφέρονται ως ekranoplans. Πιο πρόσφατα, μια σειρά νεοσύστατων επιχειρήσεων, όπως η Wigetworks στη Σιγκαπούρη, η εταιρεία Flying Ship στις ΗΠΑ και η RDC Aqualines στη Ρωσία, εργαζόταν σε μια νέα γενιά σκαφών με επίγεια πτήση για εμπορική χρήση, τόσο επανδρωμένα όσο και μη επανδρωμένα.

Η ιδέα ακούγεται απλή, αλλά τα οχήματα με επίγεια πτήση πρέπει να αντιμετωπίσουν μια σειρά ζητημάτων που, μέχρι τώρα, εμπόδισαν την ευρύτερη χρήση τους. Ένα από αυτά είναι ότι, όπως και τα υδροπλάνα, τα σκάφη με επίγεια αιώρηση είναι πολύ ευαίσθητα στα κύματα. Οι ταραγμένες θάλασσες είναι απαγορευτικές για αυτά και αυτό δεν είναι επιθυμητό αν θέλετε να προσφέρετε μια κανονική και αξιόπιστη εμπορική υπηρεσία.

Ακόμη, έχει ακόμη μια ιδιαιτερότητα, καθώς χρειάζονται ένα μεγάλο μέρος ήρεμου νερού για να απογειωθούν. Σε αυτήν την εξίσωση προσθέστε την δυσκολία στους ελιγμούς και την ικανότητα να στρίβουν όσο βρίσκονται στο νερό, γεγονός που το καθιστά ένα όχημα δύσκολο στον χειρισμό εντός πολυσύχναστων λιμανιών.

Ωστόσο, η REGENT ισχυρίζεται ότι έλυσε αυτό το πρόβλημα εισάγοντας μερικά καινοτόμα στοιχεία, σε σημείο που οι ιδρυτές της τοποθετούν το σκάφος αυτό σε μια εντελώς νέα κατηγορία οχήματος, τo οποίo αποκαλούν seaglider.
 

Υψηλές ταχύτητες με μηδέν εκπομπές

Το seaglider συνδυάζει τεχνολογία της πτέρυγας-εδάφους και τεχνολογίες υδροπτέρυγου. Είναι ένα υβρίδιο που διατηρεί τα βασικά πλεονεκτήματα των οχημάτων με εφέ γης ενώ έχει μερικά από τα μειονεκτήματά τους.

Τα υδροπτέρυγα είναι ταχύπλοα σκάφη όπου ο σκελετός του βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια, που συνδέονται με δοκούς, ενώ μια οριζόντια επιφάνεια που μοιάζει με φτερά έρχεται σε επαφή με το νερό και παρέχει ανύψωση και σταθερότητα ελαχιστοποιώντας την αντίσταση.

Το seaglider διαθέτει αναδιπλούμενο σκελετό που του επιτρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα στο περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί, αλλά και το στάδιο του ταξιδιού στο οποίο βρίσκεται. Όταν είναι σε ρηχά νερά, όπως τα λιμάνια, λειτουργεί ως αεροπλανοφόρο, για περισσότερη ευελιξία αλλά μόλις μπει σε ανοιχτή θάλασσα, αλλάζει και θα μπαίνει σε λειτουργία πλεύσης.

Η άλλη ενδιαφέρουσα καινοτομία είναι ότι τα θαλάσσια ανεμοπλάνα θα είναι πλήρως ηλεκτρικά από την πρώτη μέρα της λειτουργείας τους. Όταν εργάζονταν στην εκκολαπτόμενη βιομηχανία eVTOL (ηλεκτρική κάθετη απογείωση και προσγείωση), οι ιδρυτές του REGENT γνώρισαν τους περιορισμούς της τρέχουσας τεχνολογίας μπαταριών.

Παρόλο που εκείνη είναι σε θέση να τροφοδοτήσει οχήματα αστικής κινητικότητας που έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν εντός των ορίων μιας πόλης, η χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα των σημερινών μπαταριών καθιστά πολύ δύσκολη την επέκταση της γκάμας των ηλεκτρικών οχημάτων σ ένα πολύ μικρό εύρος.

 

Ηλεκτρικά δίκτυα μεταφορών

Δεδομένου ότι το seaglider θεωρείται πλοίο, λειτουργούν σύμφωνα με τους θαλάσσιους κανονισμούς και δεν αντιμετωπίζουν τους ίδιους λειτουργικούς και κανονιστικούς περιορισμούς με τα αεροσκάφη.

Η Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο οργανισμός που επιβλέπει αυτόν τον τύπο οχήματος, αλλά ο Thalheimer λέει ότι βρίσκονται επίσης σε στενή επαφή με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA), καθώς πιστεύουν ότι είναι ευεργετικό να συμμετέχουν και αυτοί στη διαδικασία.

Πολλά αεροδρόμια βρίσκονται δίπλα στο νερό, κάτι που θα διευκολύνει, για παράδειγμα, διαφορετικούς τύπους αερομεταφερόμενων και θαλάσσιων οχημάτων να μοιράζονται τη υποδομή φόρτισης και να ανταλλάσσουν ροή επιβατών.

 

«Έξι φορές πιο γρήγορα από το πλοίο»

Οι ιδρυτές είναι σίγουροι ότι οι θαλάσσιοι αναβάτες θα επωφεληθούν επίσης από την πρόοδο της τεχνολογίας των μπαταριών τα επόμενα χρόνια, κάτι που θα τους επιτρέψει να υπερδιπλασιάσουν το βεληνεκές τους σε 500 μίλια.

Προς το παρόν, είναι ικανοποιημένοι που μπορούν να αντλήσουν την αξιοσέβαστη ταχύτητα (για θαλάσσια σκάφη) 180 μίλια ανά ώρα για εμβέλεια 180 μιλίων, η οποία είναι αρκετή για διαδρομές όπως η Νέα Υόρκη προς τα Χάμπτονς ή το Λος Άτζελες στη Σάντα Μπάρμπαρα, για παράδειγμα.

Παρά τις πολυπλοκότητες του υβριδικού χαρακτήρα του, το REGENT θέτει το seaglider ως μια σχετικά χαμηλού κόστους λειτουργική επιλογή. Η χρήση ηλεκτρικών κινητήρων, τα οποία έχουν λιγότερα κινούμενα μέρη από αυτά εσωτερικής καύσης, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα.

Η REGENT προτείνει το seaglider ως εναλλακτική λύση τόσο για τα παραδοσιακά πλοία όσο και για τη νέα γενιά ηλεκτρικών αεροσκαφών. Ισχυρίζεται ότι θα είναι έξι φορές γρηγορότερο από τα πλοία και θα έχει διπλή εμβέλεια ηλεκτρικών αεροσκαφών με το μισό κόστος.

 

Πόσο θα κοστίζει;

Η τιμή θα καθοριστεί τελικά από τους φορείς εκμετάλλευσης, αλλά ο Thalheimer εκτιμά ότι οι τιμές των εισιτηρίων ανά άτομο ανά ταξίδι μπορεί να κυμαίνονται στα 50-80 $ για την πρώτη έκδοση του seaglider, το οποίο θα μεταφέρει 12 επιβάτες και θα μειωθεί στα 30-40 $ μόλις προγραμματιστεί Σερβιτόρος 50 θέσεων μπαίνει σε λειτουργία.

Μέχρι στιγμής η ιδέα φαίνεται να έχει βρει μια δεκτική αγορά, έχοντας ήδη λάβει επιστολές προθέσεων αξίας περίπου 465 εκατομμυρίων δολαρίων από αεροπορικές εταιρείες και ακτοπλοϊκές εταιρείες. Η REGENT έχει επίσης πρόσφατα συνεργαστεί με την Brittany Ferries και την SplitExpress.

Η εταιρεία αναμένει να πετάξει ένα πρωτότυπο μη επανδρωμένου seaglider, το οποίο θα είναι το ένα τέταρτο του πραγματικού μεγέθους, μέχρι το τέλος αυτού του έτους και ένα πλήρους κλίμακας έως το 2023. Ας ελπίσουμε ότι θα έχει ομαλή πλεύση για το μέλλον των θαλάσσιων μεταφορών.

με πληροφορίες από CNN

Copyright © 2013 24oresnews.gr - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος - Ανάπτυξη & υποστήριξη ιστοσελίδας: LEONweb