goggle ads

A+ A A-

Επιχείρηση «θερμοστάτης»: Αύριο οι ανακοινώσεις - Bonus και ποινές για εξοικονόμηση ενέργειας

Κίνητρα προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας θα ανακοινώσουν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», αύριο στις 10 το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Το σχέδιο είναι έτοιμο από την κυβέρνηση και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει bonus προς τα νοικοκυριά που θα μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Την επιχείρηση «θερμοστάτης» θα αναλύσουν οι κ.κ. Κώστας Σκρέκας και Θόδωρος Σκυλακάκης και μεταξύ άλλων θα προβλέπει κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και συστάσεις να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26 με 27 βαθμούς.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης περιορισμό στις καταναλώσεις του οδικού φωτισμού και παρεμβάσεις για την αντικατάσταση λαμπτήρων με σύγχρονους ενεργειακά αποδοτικούς, ενώ θα είναι υποχρεωτικό και το σβήσιμο των φώτων μετά το τέλος κάθε εργασίας, όπου αυτά δεν είναι απαραίτητα. Εκτιμάται πως με το μέτρο αυτό θα εξοικονομηθεί ένα ποσό μεταξύ 18 με 20 εκατ. ευρώ.

«Με μερικές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα και να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν στην εφαρμογή τους. Η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο», ήταν η αναφορά που έκανε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το σχέδιο περιλαμβάνει και «ποιινές» για όσους παραβιάζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις και πιθανολείται ότι στο Δημόσιο θα είναι η μείωση της χρηματοδότησης. 

Αύξηση χρηματοδότησης

Σε κρατικούς φορείς που θα καταφέρουν να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την αύξηση χρηματοδότησης από τον τακτικό προϋπολογισμό. Η μείωση στην κατανάλωση θα διαπιστώνεται σε σύγκριση με τους λογαριασμούς ρεύματος της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Αν ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, δεν αποκλείεται η κρατική χρηματοδότηση αντί να αυξάνεται, να μειώνεται.

Για την εφαρμογή του μέτρου το υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργήσει πλατφόρμα, όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημόσιου κτιρίου.

Οι δύο υπουργοί που θα ανακοινώσουν τα μέτρα, θα απευθύνουν σύσταση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να «χαμηλώσουν το ρεύμα».

Bonus στα νοικοκυριά

Το υπουργείο, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί bonus στα νοικοκυριά που θα μειώσουν την κατανάλωσή τους, μέσω μηχανισμού σύγκρισης με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο. Στα νοικοκυριά το bonus θα είναι η αυξημένη επιδότηση ρεύματος.

Το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας σε Ισπανία και Πορτογαλία

Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στην Ισπανία και την Πορτογαλία, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με την Ελλάδα στην κατανάλωση ενέργειας.

Το ελληνικό σχέδιο, περιλαμβάνει κίνητρα για αντικατάσταση παλαιών, ενεργοβόρων συσκευών (κλιματιστικά, ψυγεία, καταψύκτες), καθώς και για παραγωγή ενέργειας από αυτούς που την καταναλώνουν (π.χ. φωτοβολταϊκά σε στέγες κτηρίων, δημόσιων και ιδιωτικών, ηλιακούς θερμοσίφωνες κ.λπ.).

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν τίθεται θέμα διακοπών στην παροχή ρεύματος, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτηρίων

Όπως έγραψε η «Η», τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτηρίων (νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ.), ενώ μετά το καλοκαίρι θα «τρέξει» το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις, με σκοπό να ωφεληθούν πάν από 9.500 μικρομεσαίοι, που θα επιδοτηθούν για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων, στα οποία εδρεύουν επιχειρήσεις.

Τα κονδύλια του προγράμματος προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για δύο νέες παρεμβάσεις που εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική για θωράκιση από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και το εθνικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. 

Το πρόγραμμα προβλέπει την ενεργειακή ανακαίνιση τουλάχιστον 500 κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και καταλαμβάνουν έκταση περί τα 2,5 εκατ. τ.μ.

Για τα κτήρια του Δημοσίου προβλέπεται η ετήσια ενεργειακή αναβάθμιση του 3% του συνολικού εμβαδού των κτιρίων της κεντρικής διοίκησης, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής και των εταιρειών ενεργειακών υπηρεσιών. Ήδη έχει υπογραφεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 375 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη του προγράμματος «Ηλέκτρα», που θα συμβάλει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια κτίρια. Ο συνολικός υπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 640 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόγραμμα αφορά κτίρια του Δημοσίου που εντάσσονται στο μητρώο φορέων γενικής κυβέρνησης, το οποίο καταρτίζεται από τη Στατιστική Υπηρεσία και έχουν μεγάλη ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας.

«Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις

Για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθούν συνολικά 450 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα ενισχύει τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο εξοικονόμηση κατ' ελάχιστον 30% του ενεργειακού κόστους.

Πλέον βασική έμφαση θα δοθεί στην αυτονομία που μπορεί να προσφέρει η επένδυση σε φωτοβολταϊκά πάνελ συνδεδεμένα με μπαταρίες σώρευσης πλεονάζουσας ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις θα αυτοκαταναλώνουν ενέργεια και θα έχουν χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος.

Αρχές Ιουνίου η αντικατάσταση συσκευών

Κάθε νοικοκυριό θα μπορεί να αντικαταστήσει με επιδότηση έως τρεις συσκευές:     

- ψυγείο

- καταψύκτη

- κλιματιστικό

Το ποσοστό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 35% - 50% και θα λειτουργεί με... point system όπως συνέβη και στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Δηλαδή, οι συμμετέχοντες θα ιεραρχούνται με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια (π.χ. ΑμεΑ, πολύτεκνοι κ.α.). Τα χαμηλότερα εισοδήματα, οι πολύτεκνοι, τα ΑμεΑ θα έχουν υψηλότερη επιδότηση κ.ο.κ. 

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα θα ωφεληθούν 350.000 νοικοκυριά, που θα καταφέρουν να μειώσουν μεσοσταθμικά 30% την κατανάλωση και στον λογαριασμό του ρεύματος.

Τελευταία τροποποίηση στις

Copyright © 2013 24oresnews.gr - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος - Ανάπτυξη & υποστήριξη ιστοσελίδας: LEONweb