Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από το παιδικό στο εφηβικό δωμάτιο: Όλες οι αναγκαίες αλλαγές

  • Γράφτηκε από τον 

Το παιδί σας, ξέρουμε, θα είναι για εσάς πάντα «παιδί». Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν περνάει από κάποια σημαντικά στάδια ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αυτό είναι το επιθυμητό, άλλωστε. Να βλέπετε το παιδί σας να ωριμάζει, να μαθαίνει νέα πράγματα και να προσαρμόζεται μέσα στο ίδιο του το σώμα.

Λόγω όλων αυτών των ραγδαίων αλλαγών που βιώνει ένα νέο έφηβο παιδί, εσείς ως γονείς οφείλετε να του παρέχετε ένα ασφαλές περιβάλλον. Αυτό το ασφαλές περιβάλλον έχει τόσο συναισθηματική, όσο και πραγματική έκταση. Εμείς, είμαστε εδώ για να σας συμβουλεύσουμε πώς θα χαρίσετε στο παιδί σας ένα δωμάτιο ειδικά διαμορφωμένο για τις νέες του ανάγκες. Δεν είναι τυχαίο που σχεδόν κάθε ανακαίνιση σπιτιού που αφορά οικογένεια με παιδί, έχει να κάνει με τη νέα φάση στην οποία αυτό μπαίνει.

Νέοι τοίχοι, νέοι στόχοι

Πώς αλλιώς θα θεωρηθεί ένα πρώην παιδικό δωμάτιο ως εφηβικό, αν δεν ανανεωθούν οι τοίχοι πρώτα; Ταπετσαρίες με παιδικούς ήρωες, χρώματα που παραπέμπουν σε πιο «μπεμπέ» στιλ αλλά και τοπία πιο «αόριστα», ήταν στοιχεία καλοδεχούμενα σε ένα παιδικό δωμάτιο. Το εφηβικό δωμάτιο, όμως, χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση. Σε συνεννόηση με τον μικρό μας ένοικο, βρίσκουμε το νέο χρώμα με το οποίο θα ντυθούν οι τοίχοι, αλλά και τυχόν ταπετσαρίες.

Αν μάλιστα κάνουμε ολική ανακαίνιση σπιτιού, μπορούμε να δώσουμε στο παιδί μας την επιλογή του απόλυτου εναρμονισμού με το σπίτι. Πιστέψτε μας, θα εκτιμήσετε μια τέτοια συμφωνία, μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες ενδείξεις «επαναστατικότητας».

Μεγαλύτεροι αποθηκευτικοί χώροι

Νέα ρούχα, ο εξοπλισμός για τις εξωσχολικές δραστηριότητες, περισσότερα βιβλία και άλλα πολλά αντικείμενα, αναζητούν τη θέση τους στο νέο εφηβικό δωμάτιο. Αν κάνουμε συνολική ανακαίνιση σπιτιού, τότε θα ήταν πολύ συμφέρουσα ιδέα να σκεφτούμε και τη δημιουργία εντοιχισμένης ντουλάπας. Με τα προσωπικά αντικείμενα του παιδιού σας σε έναν πιο «εσωτερικό» χώρο, θα βρεθεί άπλετος χώρος για να κινείται ελεύθερα το παιδί σας, στο ίδιο του το δωμάτιο.

Μια και οι ανάγκες όλης της οικογένειας θα είναι διαρκώς αυξανόμενες, φροντίστε να εξασφαλίσετε εξαρχής όσο μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους μπορείτε.

Ενισχυμένος φωτισμός

Είναι κατάλληλη στιγμή να σας θυμίσουμε ότι στο τέλος της εφηβείας του, το παιδί σας θα περάσει από την περιπέτεια των Πανελλαδικών; Μάλλον ναι, αφού αν έχετε στα σκαριά μια ανακαίνισησπιτιού, θα πρέπει να δείτε με σοβαρότητα τον φωτισμό του εφηβικού δωματίου. Προτεραιότητά σας είναι να εντάξετε περισσότερες πηγές φωτισμού στο δωμάτιο, αφού χρόνο με τον χρόνο το παιδί σας θα περνάει περισσότερη ώρα διαβάζοντας. Διευκολύνετέ του αυτήν τη συνθήκη, με έγκαιρες παρεμβάσεις.

Προσθέστε ένα πιο ευέλικτο γραφείο

Όπως είπαμε και πιο πάνω, οι σχολικές υποχρεώσεις του παιδιού σας πρόκειται να αυξηθούν κατακόρυφα με την είσοδό του στο Γυμνάσιο. Πέρα από τις όποιες χωροταξικές προσαρμογές, θα πρέπει και στην επιλογή του επίπλου του γραφείου να φανείτε προνοητικοί. Ένα γραφείο – βιβλιοθήκη εξοικονομεί πολύ χώρο από το νέο δωμάτιο του παιδιού σας.

Εκτός αυτού, μπορείτε να κάνετε και κάποιες εργασίες κατά την ανακαίνιση σπιτιού εξίσου σημαντικές. Μία τέτοια εργασία είναι να εκμεταλλευτείτε τυχόν εσοχές ώστε να τοποθετήσετε ράφια. Έτσι, χωρίς την τοποθέτηση κάποιου επίπλου, έχετε έξτρα αποθηκευτικό χώρο.

Άρθρο από https://www.dynamichome.gr/

Copyright © 2013 24oresnews.gr - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος - Ανάπτυξη & υποστήριξη ιστοσελίδας: LEONweb