goggle ads

A+ A A-

«Πρωταγωνιστικός» ο ρόλος του Κοινωνικού Παντοπωλείου Βέροιας για τις μέρες αγάπης

ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα οι πολίτες του Δήμου Βέροιας και δη της Ημαθίας ετοιμάζονται και πάλι να υποδεχτούν τις γιορτινές μέρες βοηθώντας για ακόμη μια φορά τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.

Πραγματικά είναι συγκινητικές οι προσπάθειες που κάνουν οι πολίτες, είτε μέσα από τους φορείς και συλλόγους που αναλαμβάνουν την συγκέντρωση τροφίμων και άλλων προϊόντων βασικής ανάγκης, είτε η κάθε οικογένεια ξεχωριστά, κρατώντας την διακριτικότητα που αρμόζει σε τέτοιες περιστάσεις.

Η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας στο «Καλάθι Αγάπης», όπως συνηθίζεται να χαρακτηρίζεται, ρίζωσε για τα καλά στην συνείδηση των κατοίκων του Δήμου Βέροιας οι οποίοι ανελλιπώς για πολλές δεκαετίες προσφέρουν κάτι από τις δυνατότητές τους, με στόχο να βοηθήσουν άπορες οικογένειες του τόπου και έχουν ένα αξιοπρεπές χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

 

«Πρωταγωνιστικός» ο ρόλος του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Τις μέρες των Χριστουγέννων που πλησιάζουν και κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες που υπάρχουν λόγω της πανδημίας, το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Βέροιας έχει «πρωταγωνιστικό» ρόλο στην κοινωνία των ευπαθών ομάδων της περιοχής.

Εκατοντάδες άπορες οικογένειες του Δήμου Βέροιας βρίσκουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο τον κοινωνικό φορέα του τόπου τους που αποτελεί στήριγμα, ενώ τις μέρες αυτές με τα χριστουγεννιάτικα δέματα με τρόφιμα που θα παραλάβουν, δεν θα τους λείψει τίποτα από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.    

Ήδη ολοκληρώθηκαν οι αιτήσεις των ωφελούμενων και σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Εθελοντισμού Γεωργία Μπατσαρά «οι ωφελούμενες οικογένειες ξεπερνούν τις διακόσιες» τόνισε και συμπλήρωσε πως «όπως κάθε μήνα, πολύ δε περισσότερο τώρα που είναι μέρες αγάπης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα στηρίξει τους οικονομικά ανήμπορους. Μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία συγκέντρωσης προϊόντων με τη μεγάλη συνεισφορά των τοπικών επιχειρήσεων. Θέλουμε όλοι οι συμπολίτες μας να χαρούν τις γιορτινές μέρες που έρχονται».

 

Με την στήριξη του ΕΣΠΑ

Η εν λόγω δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «Δομή Παροχής Βασικών Αναγκών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Βέροιας», που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» (κωδ. ΟΠΣ 5001701), με προϋπολογισμό 234.000,00 Ευρώ. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Από την 1η Νοεμβρίου 2017 ξεκίνησε να λειτουργεί το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ, που εδρεύει στο κτίριο της Κοινωνικής Υπηρεσίας (Πρόνοια) στην οδό Σταδίου 51-Βέροια.

• Σκοπός του προγράμματος είναι η καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, η ευαισθητοποίηση ατόμων και ομάδων πληθυσμού, καθώς και επιχειρήσεων με στόχο τη συμμετοχή τους σε προγράμματα στήριξης των οικονομικά αδύναμων πολιτών.

• Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι άτομα/νοικοκυριά που διαμένουν στο Δήμο Βέροιας, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών, καθώς και δικαιούχων/αιτούντων διεθνούς προστασίας, που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια.

• Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Βέροιας, διανέμει τακτικά σε ωφελούμενα-άπορα άτομα είδη πρώτης ανάγκης για την σίτιση και την ένδυση καθώς και βιβλία, παιχνίδια κλπ.

• Ο χώρος τηρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις προσβασιμότητας για ΑμεΑ.

• Όλα τα στοιχεία των αιτούντων και των τελικών δικαιούχων είναι απόρρητα και τηρούνται οι αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων.

• Τα είδη που παρέχονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο προέρχονται κυρίως από δωρεές και χορηγίες και διανέμονται εντελώς δωρεάν.

«Η συμβολή των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και στον κοινωνικό τομέα είναι σημαντική. Τα προγράμματα αυτά δείχνουν το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πατρίδας μας, πραγματικά στηρίγματα για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη» μας είπε η Αντιδήμαρχος Βέροιας Γεωργία Μπατσαρά.

 

Το «Καλάθι της Αγάπης»

Και φέτος τα Χριστούγεννα (όπως και το Πάσχα) στον Δήμο Βέροιας διάφοροι σύλλογοι αναλαμβάνουν την συγκέντρωση τροφίμων και άλλων χρήσιμων αγαθών τα οποία διανείμουν, είτε απ΄ ευθείας, είτε μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου, σε άπορες και οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες ή και σε συλλόγους και δομές για την ενίσχυση του έργου τους.

Ένας από τους συλλόγους αυτούς που για πολλά χρόνια αναλαμβάνει την συγκέντρωση τροφίμων και βασικών αγαθών είναι η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας. 

«Σε λίγες ημέρες θα γιορτάσουμε τη γέννηση του Θεανθρώπου και τον ερχομό του νέου έτους. Θα ευχόμαστε «ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΕΘΕΝ» και θα  ανταπαντούμε-αντευχόμαστε «ΧΑΡΑΝ ΣΟΝ ΚΟΣΜΟΝ» (ποντιακή ευχή Χριστουγέννων). Αυτήν τη χαρά παίρνουμε όταν δίνουμε, ότι μπορούμε ακόμη και από το υστέρημα μας, στον αναξιοπαθούντα συνάνθρωπο μας,  συμμετέχοντας και γευόμενοι  τις ύψιστες ανθρώπινες αξίες» μας είπε ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Νίκος Τομπουλίδης ο οποίος αναφερόμενος στο «Καλάθι Αγάπης» που διοργανώνει η Λέσχη, τόνισε:

«Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας σε συνεργασία με μεγάλο Σούπερ Μάρκετ της πόλης μας καθιέρωσαν και πραγματοποιούν κάθε χρόνο «καλάθι αγάπης» εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα, στα πλαίσια των δράσεων αλληλεγγύης.

Οι προσφορές των μελών και των συμπολιτών μας παραδίδονται σε Δομές του Δήμου Βέροιας που είναι αρμόδιοι για τις ευπαθείς ομάδες και ανάλογα ιδρύματα της πόλης μας, αλλά και κάποια εφόδια δίνονται απευθείας σε άπορες οικογένειες.

Όλοι μαζί σαν μια μεγάλη οικογένεια δίνουμε λίγη χαρά αυτές τις άγιες ημέρες σε αρκετούς συνανθρώπους μας. Η συμπαράσταση και ο αλτρουισμός προς αυτούς που έχουν ανάγκες είναι συνεχές μέλημα του συλλόγου μας καθ΄ όλο το χρόνο, όπως ορίζει και το καταστατικό μας, αλλά ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο δεν τους ξεχνάμε. Χρόνια Πολλά, Καλές Γιορτές».

Ήδη, ο Σύλλογος Inner Wheel  Βέροιας πρόσφερε τρόφιμα για τις ανάγκες του Ομίλου Προστασίας Απόρου Παιδιού, μεμονωμένα οι προσφορές είναι καθημερινές στις δομές της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» η οποία διοργανώνει και το Χριστουγεννιάτικο Bazaar και ανάλογες πρωτοβουλίες που δεν έγιναν γνωστές.

Φυσικά υπάρχουν και άλλοι σύλλογοι του Δήμου Βέροιας, που συγκεντρώνουν τρόφιμα για να βοηθήσουν άπορες οικογένειες και φορείς, όπως είναι το Γηροκομείο Βέροιας, οι οποίοι δεν κοινοποίησαν τις πρωτοβουλίες τους στα ΜΜΕ για να τα σημειώσουμε στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ.

Οι γιορτές φέτος θα είναι διαφορετικές για όλους μας λόγω της δύσκολης συγκυρίας που βιώνουμε. Γνωρίζουμε ωστόσο όλοι μας ότι υπάρχουν οικογένειες που υφίστανται τρομερή οικονομική πίεση και δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμη και τα βασικά αγαθά. Αν το γεγονός αυτό μας στενοχωρεί και μας γεμίζει θλίψη, φανταστείτε πόσο πόνο και ψυχολογική πίεση δημιουργεί στους ανθρώπους που βιώνουν αυτές τις σκληρές καταστάσεις.

Γι αυτό ας δείξουμε την αγάπη που χρειάζεται ο συνάνθρωπό μας και να προσφέρουμε δωρεάν τρόφιμα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Βέροιας και στους συλλόγους που αναλαμβάνουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες, για να διατεθούν σε όσους αδυνατούν να προμηθευθούν τα βασικά αγαθά της καθημερινότητας.

Κώστας Τσιμόπουλος / Εφημερίδα "Βέροια"

Τελευταία τροποποίηση στις

Copyright © 2013 24oresnews.gr - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος - Ανάπτυξη & υποστήριξη ιστοσελίδας: LEONweb