Παρασκευή, Μαϊος 03, 2024
Follow Us
Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 13:55

Οι απαντήσεις του Δημάρχου Βέροιας για την διανομή των χρημάτων από την Περιφέρεια στους Δήμους

Συνέντευξη τύπου για την κατανομή των χρηματοδοτήσεων του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και σε ανταπάντηση των όσων ανέφερε ο Αντιπεροφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, πριν από λίγες μέρες, έδωσε σήμερα ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστς Βοργιαζίδης στα τοπικά ΜΜΕ.

Πέραν των όσων ανέφερε για τα συγκεκριμένα ζητήματα, ο Δήμαρχος Βέροιας απάντησε σε ερωτήσεις πέρα από το "μενού" της σημερινής συνέντευξης όπως για την κατάσταση των δρόμων στην πόλη της Βέροιας, μετά τα έργα που κάνει η ΔΕΔΑ για το φυσικό αέριο, τον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού, τα προβή,ατα που υπάρχουν στη Βεργίνα και τους αρχαιολογικούς της χώρους, και το πρόβλημα στάθμευσης των λεωφορείων στο πάρκινγκ της Ελιάς, το οποιό ομολογουμένως δεν επαρκεί μετά την ραδγαία αύξηση προσέλευσης των επισκεπτών στη Βέροια.

Όσον αφορά τους, πραγματικά "κατεστραμένους δρόμους" στην πόλη από τις εργασιες δημιορυγίας δικτύου για το φυσικό αέριο, ο Δήμαρχος Βέροιας είπε ότι μέχρι να ολοκληρωθούν, όχι μόνο οι εργασίες του δικτύου, αλλά και οι συνδέσεις των νοικοκυριών, δεν μποιρούν να γίνουν ασφαλτοστρώσεις. Για το θέμα του κάθετου άξονα, ο Δήμαρχος Βέροιας ειπε ότι η Βέροια δεν μπορεί να είναι "εμπόδιο" όπως λενε, γιατί δεν έχει αρνητική απόφαση, αλλά αρνητική γνωμοδότηση η οποία δεν επηρεάζει την εξέλιξη του έργου. Η καθυστέρηση υπάρχει από την αρχαιολογική υπηρεσία. Απλά η πρόταση του Δήμου Βέροιας ήταν ο κάθετος άξονας να "κουμπώσει" στον υπάρχοντα κόμβο, γιατί έτσι θα επωφελούνταν η τοπική κοινωνία και τα εμπορικά καταστήματα της πόλης.

Για το πρόβλημα στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων στην Ελιά, ο Δήμαρχος Βέροιας είπε πως πράγματι υπάρχει πρόβλημα από την αύξηση των επισκεπτών και γι αυτό υπάρχει μία σκέψη οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων στην αρχή της πλατείας της Ελιάς, στην Ανοίξεως να μετατραπούν σε χώροι για τα λεωφορεία. "Αυτή είναι μία πρώτη σκέψη, αλλά εξετάζουμε και άλλες" είπε ο Δήμαρχος Βέροιας.

Τέλος τα "εξτρα" ερωτήματα που τέθηκα στον Δήμαρχο Βέροιας, ήταν για τα ζητήματα που υπάρχουν στη Βεργίνα η οποία δέχτεεται ραγδαία αύξηση επισκεπτών μετά τα την αναδόμηση του Ανακτόρου και φυσικά του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών. "Άποψή μας είναι ότι βιαστήκαμε να κάνουμε τα εγκαίνια στο Ανάκτορο. Γιατί η όδευση μέχρι το ανάκτορο δεν είναι ολοκληρωμένη. Από το πρώην Δημαρχείο μέχρι τα Ανάκτορα. Έπρεπε να γίνουν κάποια πράγματα που δεν έχουν γίνει. Ο δρομος που θα έδινε την δυνατότητα εισόδου και εξόδου, Είτε για αυτοκίνητα, είτε για κάποιων με ειδικές ανάγκες. Είσαστε σε συνεργασία με την εφορία αρχαιοτήτων για να βοηθήσουμε στο βαθμό που μας αναλογεί. 

Όσον αφορά τα ζητήματα της χρηματοδότησης του Δήμλυ Βέροιας και σε απάντηση των όσον ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας ΚαλαΊτζίδης, χωρίς καμιά προσωπική αιχμή, ο Δήμαρχος Βέροιας ανέφερε εξής:

· Επανερχόμαστε στο θέμα της χρηματοδότησης του Δήμου Βέροιας από το ΣΒΑΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να μη μείνει κανένα ερωτηματικό για το τι έχει συμβεί.

· Ο κ. Περιφερειάρχης επέλεξε να χρηματοδοτήσει τους 12 από τους 14 Δήμους της ΠΕ Θεσσαλονίκης (πλην Δήμων Βόλβης και Χαλκηδόνας) με το ποσό των 210 εκ. ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με τα λεγόμενά του σημαίνει τουλάχιστον ένα εμβληματικό έργο για κάθε Δήμο (δηλαδή 10 εκ. ευρώ). Βέβαια ανάμεσα στους 12 Δήμους της περιφέρειας Θεσσαλονίκης (προφανώς δε γίνεται λόγος για την πόλη της Θεσσαλονίκης) υπάρχουν έξι Δήμοι μικρότεροι σε πληθυσμό από τον Δήμο Βέροιας.

· Ο Δήμος Βέροιας κατατάχθηκε από τον κ.  Περιφερειάρχη στη χαμηλή κατηγορία χρηματοδότησης, μαζί με τους Δήμους Πολυγύρου, Νάουσας, Πέλλας, Παιονίας, Χαλκηδόνος, Σιντικής, Νέας Προποντίδας, Κιλκίς, Έδεσσας, Σκύδρας, Αλεξάνδρειας, Δίου-Ολύμπου και Αλμωπίας, αφού τους δίνεται για τον ίδιο λόγο από 1,5 εκ. ευρώ. Προφανώς προκύπτει ερώτημα: κ. Τζιτζικώστα ο Δήμος Βέροιας δεν πρέπει να βαδίσει προς το 2030;

· Ο Δήμος Βέροιας υποχρηματοδοτείται γιατί κατά τον κ. Περιφερειάρχη έχει αστικό πληθυσμό κάτω των 50.000 κατοίκων. Είναι όμως πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας που την εξισώνει στο ΣΒΑΑ με τους Δήμους άνω των 50.000 κατοίκων. Όπως είναι όλοι οι παρακάτω Δήμοι, κι ας έχουν αρκετοί από αυτούς αστικό πληθυσμό κάτω από 50.000 κατοίκους.

o   Δυτικής Μακεδονίας: ΣΒΑΑ παίρνουν οι Δήμοι Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας  (πρωτεύουσες νομών) και Πτολεμαΐδας. Δηλαδή συνέχιση των ΣΒΑΑ της προηγούμενης χρηματοδοτικής περιόδου.

o   Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης : ΣΒΑΑ προβλέπεται για τους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Καβάλας, Κομοτηνής, Ξάνθης και Ορεστιάδας (πρωτεύουσες νομών ΚΑΙ Ορεστιάδα).

o   Θεσσαλίας: πρωτεύουσες νομών, Δήμοι Βόλου, Καρδίτσας, Λαρισαίων και Τρικκαίων

o   Δυτικής Ελλάδας: Δήμος Πατρέων, Δήμος Αγρινίου, Δήμος Πύργου, Δήμος Ήλιδας, Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου,  Δήμος Ξηρομέρου.

o   Πελοποννήσου: Δήμος Καλαμάτας, Δήμος Τριπόλεως, Δήμος Σπάρτης, Δήμος Κορινθίων-Λουτρακίου/Περαχώρας/Αγίων Θεοδώρων και Δήμοι Άργους-Μυκηνών και Ναυπλιέων.

· Για το ΣΒΑΑ ορεινών περιοχών έχει ήδη γίνει εκτενής  αναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι ένα καλό παράδειγμα διαβούλευσης από την πρώτη στιγμή κάτι το οποίο δεν έγινε στο ΣΒΑΑ αστικών περιοχών, όπου απλά ενημερωθήκαμε.

· Tο θέμα «μελέτη-κατασκευή» είναι ιδιαιτέρως θετικό για όσους Δήμους αφορά (αυτούς χωρίς επαρκή τεχνική υπηρεσία), στους οποίους δεν ανήκει ο Δήμος μας.

Όσον αφορά στο θέμα του κάθετου άξονα, ουδέποτε ο Δήμος Βέροιας μπλόκαρε την κατασκευή του κάθετου άξονα. Έχει γνωμοδοτήσει, ως όφειλε, εγκαίρως, αλλά η αποφασιστική αρμοδιότητα είναι της περιφέρειας και όχι του Δήμου ο οποίος μόνο γνωμοδοτεί. 

Πολυμέσα