A+ A A-

Εργάτες στη γη τους...

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΗΜΑΘΙΩΤΕΣ - 7.000 ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ - ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΑΪΟ - "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ" ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Εντονότερο χρόνο με το χρόνο γίνεται το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών για τις αγροτικές εργασίες στην Ημαθία και σε όλη την Ελλάδα. Οι Έλληνες, προφανώς, δεν θέλουν να ασχοληθούν με τα χωράφια, πόσο μάλλον να δουλέψουν ως εργάτες γης, οι αλλοδαποί είτε αναζητούν την τύχη τους αλλού, σε άλλους τομείς ή άλλες χώρες με καλύτερα μεροκάματα και προοπτικές, είτε αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα γραφειοκρατίας ή και αποκλεισμού από την πρόσβαση σε θέσεις εργασίας τέτοιου είδους.

Η φετινή καλλιέργεια και προσεχώς συγκομιδή στα πυρηνόκαρπα φρούτα και ιδιαίτερα στην ροδακινοπαραγωγή, μία καλλιέργεια με έντονα εποχικό χαρακτήρα, ανέδειξε με τον πιο γλαφυρό τρόπο το πρόβλημα κυρίως στον κάμπο της Ημαθίας και της γειτονικής Πέλλας, όπου συναντήσαμε φαινόμενα όπως την καθυστερημένη φροντίδα-προετοιμασία, όπως το αραίωμα ή απαίτηση και ενίοτε καταβολή αυξημένων μεροκάματων, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν αύξηση του κόστους παραγωγής.

Η σημερινή κυβέρνηση και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, έχει γίνει δέκτης αιτημάτων από πολλές αγροτικές οργανώσεις ανά την χώρα, για διευκόλυνση της διαδικασίας πρόσληψης και ασφάλισης εργατών γης. Για τον λόγο αυτό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Έντι Ράμα και συμφωνήθηκε η οργανωμένη εισροή εργατικών χεριών από την γειτονική χώρα.

Έτσι με το 42ο άρθρο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, επιτρέπεται η είσοδος στην χώρα μας εργατών γης από τρίτες χώρες για τις πυρηνόκαρπες καλλιέργειες.

 

7.000 εργάτες γης για την περιοχή μας

Στις συγκεκριμένες καλλιέργειες, απασχολούνται ετησίως στην περιοχή μας 7.000 "εισαγόμενοι” εργάτες γης. Το 95% εξ αυτών είναι Αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι εκτός αυτών που έγιναν μόνιμοι κάτοικοι στον τόπο μας, παραδοσιακά ξεκινούν να έρχονται στη χώρα μετά το Πάσχα και παραμένουν μέχρι το τέλος της παραγωγής και της συγκομιδής.

"Έχουμε κάνει ένα συγκεκριμένο και κοστολογημένο σχέδιο. Έχουμε έρθει σε συμφωνία με αλβανική εταιρεία με λεωφορεία, καθ΄ υπόδειξη της αλβανικής κυβέρνησης, και θα μεταφέρει τον κόσμο με κόστος των αλβανών εργατών" είπε ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών, Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης και τόνισε ότι "οι ανάγκες για την ευρύτερη περιοχή μας δίνουν έναν αριθμό 7.000 εποχιακών εργατών". 

Η διαδικασία συγκέντρωσης των δικαιολογητικών που πρέπει να προσκομίσουν οι αγρότες που επιθυμούν να προσκαλέσουν αλλοδαπούς εργάτες γης από την Αλβανία, γίνεται από τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.

Η διαδικασία για την πρόσκληση των εργατών περιλαμβάνει α) την υποβολή αίτησης  του Αγρότη  επικυρωμένης  για το γνήσιο της υπογραφής  β) την κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης επίσης επικυρωμένης για το γνήσιο της υπογραφής  γ)  την έκδοση παραβόλου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου 100 ευρώ ανά προσκαλούμενο εργαζόμενο και δ) δήλωση του ΟΣΔΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, για να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία της ειδικής μετάκλησης των περιστασιακά απασχολουμένων εργατών γης, συνεργάζονται με τις  κατά τόπους Αποκεντρωμένες Διοικήσεις  και  αναλαμβάνουν την συγκέντρωση των δικαιολογητικών  από τους Αγρότες χωρίς καμία αμοιβή. Ακολούθως θα καταρτίσουν συγκεντρωτικές καταστάσεις με τα στοιχεία των αιτούντων και των μετακαλουμένων εργατών, τις οποίες μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά θα  καταθέσουν στην αρμόδια  Διεύθυνση.

Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα αποστείλουν μετά από επεξεργασία, τις προβλεπόμενες  καταστάσεις προς τις Υπηρεσίες Διαβατηριακού ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας στα σύνορα, ώστε να επιτραπεί  η είσοδος  στη χώρα των συγκεκριμένων  προσκαλούμενων εργατών. Η είσοδος και παραμονή στην χώρα, θα ακολουθήσει τις ισχύουσες  Υπουργικές αποφάσεις, η δε ασφάλιση των εργατών θα γίνει με εργόσημο.

Για τον κάθε εργάτη γης που προσκαλείται, ο ενδιαφερόμενος αγρότης καταβάλλει και κάθε έναν εργάτη γης, 100 ευρώ για παράβολο, 50 ευρώ εργόσημο (τουλάχιστον 20 μεροκάματα με 2,50 ευρώ το ένα) και 15 ευρώ για τις ιατρικές εξετάσεις. Συνολικά δηλαδή 165 ευρώ για κάθε αλλοδαπό εργάτη γης.

Τέλος το μεροκάματο είναι προσυμφωνημένο στα 25 ευρώ.

"Η αγροτική παραγωγή από χρόνια δεν πηγαίνει καλά και πολλές φορές γίνεται ασύμφορη για τους καλλιεργητές. Το υψηλό κόστος παραγωγής, η ανταγωνιστικότητα με τις χαμηλές τιμές, η μείωση των αγορών της Ρωσίας λόγω του εμπάργκο και οι ζημιές από τις θεομηνίες που συνήθως δεν αποζημιώνονται στον βαθμό που να καλύπτουν τις απώλειες, διόγκωσαν τα προβλήματα επιβίωσης των αγροτών, ιδιαίτερα αυτών που έχουν λίγα στρέμματα" μας είπε ο νεαρός αγρότης Διονύσης Χειμωνίδης.

 

Καραντίνα και κανόνες υγιεινής ασφάλειας

Ήδη οι συνεταιρισμοί ετοιμάζουν τις καταστάσεις για να σταλούν αρμοδίως ώστε άμεσα να έρθει στην περιοχή μας το πρώτο "κύμα" εργατών γης από την Αλβανία. Και αυτό πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα καθώς για να πιάσουν δουλειά θα χρειαστεί επιπλέον ένα 20ήμερο από την άφιξή τους.

Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής προστασίας από την πανδημία, οι εργάτες γης από την Αλβανία θα περάσουν από εξετάσεις για τον κορωνοϊό και στην συνέχεια θα μπουν σε καραντίνα σε καταλύματα που συμφωνήθηκαν στον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας.

"Θα γίνεται έλεγχος στα σύνορα και στην συνέχεια μέσα στα λεωφορεία θα υπάρχει αραιή διάταξη των επιβαινόντων, θα έχουν μοιραστεί μάσκες κ.λ.π.. Με την άφιξή τους, συνεννοηθήκαμε με το Νοσοκομείο Βέροιας να γίνει δειγματοληψία και συμφωνήσαμε με εταιρείες για τις μοριακές αναλύσεις, στέλνοντας 200 δείγματα την ημέρα και θα παραλαμβάνουμε τα αποτελέσματα την επόμενη μέρα" μας είπε ο Χρήστος Γιαννακάκης και κατέληξε:

"Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, έχουν συζητήσει με καταλύματα στον Άγιο Αθανάσιο στο Καϊμακτσαλάν για να φιλοξενηθούν με τα σχετικά γεύματα, έτσι ώστε όταν βγουν από εκεί να παραδοθούν στους εργοδότες τους και να απασχοληθούν σύμφωνα με το γερμανικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει ότι θα είναι σε καραντίνα σε καταλύματα των εργοδοτών και θα μπορούν να εργάζονται σε απομονωμένα σημεία. Η άλλη πιθανή λύση θα ήταν να μπουν παράνομα στην χώρα μας, όπως γινόταν κατά το παρελθόν, με την Αστυνομία να κυνηγάει τους λαθρομετανάστες, να κυνηγάει τους αγρότες για την παράνομη απασχόλησ, το οποίο εμείς δεν θέλουμε να συμβεί".

 

Εκβιασμοί για μεροκάματα των 30 ευρώ

Οι εργασίες στα ροδάκινα οδεύουν προς την κορύφωσή τους αφού τα αραιώματα συνεχίζονται με τις μεσοπρώιμες ποικιλίες και σιγά σιγά η συγκομιδή για τις πρώιμες. Έτσι σ΄ αυτό το γκρίζο περιβάλλον από την πανδημία, οι αλβανοί εργάτες γης που κατοικούν ήδη στην Ελλάδα και για πολλά χρόνια πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στους έλληνες αγρότες, χωρίς κανένα λόγο αξιώνουν αύξηση του μεροκάματου από τα 25 στα 30 ευρώ. Μάλιστα έκαναν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας ή απεργία, αν θέλετε, για τα "δίκαια" αιτήματα των εργατών γης. Αυτό θεωρήθηκε ως εκβιασμός, τόσο από τους ίδιους τους αγρότες, όσο και από τα συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνεταιριστικούς φορείς.

"Τη δύσκολη αυτή περίοδο που βιώνουμε την πανδημία του κορωνοϊού, με τα έξι χρόνια Ρωσικού Εμπάργκο να μας εξαθλιώνουν οικονομικά, με τα έσοδα χαμηλότερα του κόστους παραγωγής και τις πολύ χαμηλές τιμές που λαμβάνουμε, αλλά και την αβεβαιότητα όσον αφορά τη διάθεση των προϊόντων μας, προστίθεται το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών" μας είπε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας Τάσος Χαλκίδης και τόνισε πως "έρχεται να προστεθεί και αυτό της παράλογης αύξησης του ημερομισθίου, που πήρε δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα , έχοντας ως απώτερο σκοπό τον ‘’εκβιασμό’’ των παραγωγών σε μια ήδη πολύ δύσκολη χρονιά. Έτσι, καθίσταται σαφές, ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία απολύτως αύξηση του ημερομισθίου, καθώς και όσοι εργάτες γης έχουν σκοπό να έρθουν από την Αλβανία για εργασία στην Ελλάδα, με το σκεπτικό της αύξησης αυτής, είναι προτιμότερο να το ξανασκεφτούν".

 

Πρέπει να το ξανασκεφτούν οι έλληνες

Για να οδηγηθούν οι αλβανοί εργάτες γης σε μια "εκβιαστική" στάση δεν συνετέλεσε μόνο το γκρίζο τοπίο της πανδημίας, αλλά και η άρνηση εδώ και χρόνια των ελλήνων να εργαστούν στα χωράφια και ιδιαίτερα η νεολαία.

Πριν από 20-25 χρόνια μαθητές ακόμα κατά την θερινή περίοδο των διακοπών τους, εργάζονταν είτε στην συγκομιδή των θερινών φρούτων μας, είτε στα τοπικά κονσερβοποιεία και διαλογητήρια. Επίσης για την μείωση του κόστους αγροτικές οικογένειες αντάλλασαν μεροκάματα με άλλες οικογένειες για τις αγροτικές εργασίες.

Όμως αυτές οι συν-εργασίες σχεδόν εξαλείφθηκαν και η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών καλλιεργητών βασίζεται στα εργατικά χέρια των αλλοδαπών. Ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης με την σημαντική μείωση του μεροκάματου και την εντατική εργοστασιακή δουλειά στα κονσερβοποιεία και τα διαλογητήρια της περιοχής μας, δημιουργήθηκε έλλειψη εργατικών χεριών και σ΄ αυτά. Μάλιστα το πρόβλημα έγινε τόσο μεγάλο που μισθώνονται λεωφορεία και μεταφέρουν εργάτες από άλλους νομούς, όπως είναι η Κοζάνη.

"Μπροστά στην σημερινή κατάσταση, είναι αλήθεια πως υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ελλήνων νέων που "βγήκαν" στην αγροτική εργασία. Όμως εκτιμώ ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια να αυξηθούν τα εργατικά χέρια ελλήνων και ιδιαίτερα νέων, ώστε και να συμβάλλουν στην απρόσκοπτη συγκομιδή των φρούτων του τόπου τους και να συμβάλλουν είτε στο οικογενειακό τους εισόδημα, είτε στην βελτίωση των ατομικών τους αναγκών" μας είπε ο αγρότης Διονύσης Χειμωνίδης.

Ολοκληρώνοντας να πούμε ότι τώρα είναι η στιγμή οι έλληνες αγρότες και συνεταιρισμοί να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Η επόμενη μέρα είναι τελείως διαφορετική, ο καταναλωτής θα έχει πολύ διαφορετικές απαιτήσεις από τα τρόφιμά του. Και ο πρωτογενής τομέας, η αγροτική οικονομία του τόπου μας πρέπει να βασιστεί σε ελληνικά χέρια. Αρκεί να δοθούν κίνητρα από την (εκάστοτε) κυβέρνηση...

Πηγή: Εφημερίδα "Βέροια"

Τελευταία τροποποίηση στις

Copyright © 2013 24oresnews.gr - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος - Ανάπτυξη & υποστήριξη ιστοσελίδας: LEONweb