A+ A A-

Αρνούνται εκταφή από τα νεκροταφεία Βέροιας

ΣΥΓΓΕΝΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΝ ΧΩΡΟΥΣ –

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΧΩΡΟΥ –

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ -  ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια την κοινωνία της Βέροιας και αποτελεί τροχοπέδη στην δημιουργία σύγχρονων και λειτουργικών δομών και αξιοποίησης δημοσίων εκτάσεων εντός του αστικού ιστού, είναι η μετεγκατάσταση των νεκροταφείων εκτός της πόλης. Μάλιστα από την στιγμή που τα τελευταία χρόνια υπάρχει υπερκορεσμός και τεράστια δυσκολία στην διαχείριση των χώρων με την ταφή και την εκταφή των νεκρών, το πρόβλημα έγινε ακόμα μεγαλύτερο.

Έτσι οι τελευταίες διοικήσεις του Δήμου κλήθηκαν να το επιλύσουν, αυτό δεν φάνηκε και τόσο απλό όσο θεωρείται. Ωστόσο η σημερινή δημοτική αρχή από την προηγούμενη θητεία της αναζήτησε και βρήκε την έκταση στην οποία προτείνει να δημιουργηθούν νέα νεκροταφεία και σε βάθος χρόνου να καταργηθούν τα σημερινά.

Ο χώρος αυτός βρίσκεται στην έκταση όπου βρίσκονταν τα πυρομαχικά, δίπλα από το παλιό πεδίο βολής, ανάμεσα και στην πάνω πλευρά από το Εργοχώρι και την Πατρίδα.

 

Αρνούνται την εκταφή των συγγενών τους

Το σημερινό ρεπορτάζ έγινε με αφορμή μιας πληροφορίας πως υπάρχουν ρομά που έχουν θάψει συγγενικά τους πρόσωπα στα σημερινά νεκροταφεία και αρνούνται μετά από πέντε χρόνια να κάνουν εκταφή για να ελευθερωθούν οι χώροι. Ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν και με άλλους πολίτες, αλλά με μικρότερη αρνητικότητα, όπως παρουσιάζουν οι ρομά οι οποίοι καλούνται εισαγγελικά να προχωρήσουν στην εκταφή των συγγενικών τους προσώπων από την στιγμή που παρήλθε η προβλεπόμενη χρονική διάρκεια.

«Υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις, αλλά το πρόβλημα των νεκροταφείων ας το αντιμετωπίσουμε συνολικότερα. Επίσης βάλαμε τέλος στις παρατάσεις, όπως επίσης έχουν ξεκαθαρίσει και πολλά άλλα ζητήματα εντός των νεκροταφείων» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και πολιτικός προϊστάμενος των νεκροταφείων Βασίλης Παπαδόπουλος.    

 

Σε αναμονή της αρχαιολογίας

Η δημιουργία νέων νεκροταφείων αποδείχθηκε ότι είναι ένας στόχος ο οποίος δεν μπορεί να έχει άμεση υλοποίηση, καθώς υπάρχουν πολλές και χρονοβόρες διαδικασίες για τον χαρακτηρισμό του χώρου, όπως επίσης και για την γεωλογική καταλληλότητα του εδάφους.

Έτσι μέχρι στιγμής από τον Δήμο Βέροιας έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσει το θέμα το οποίο βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας η οποία κι αυτή με την σειρά της καλείται να δώσει την έγκρισή της.

«Από άλλες υπηρεσίες που εμπλέκονται, έχουν γίνει οι προπαρασκευαστικές ενέργειες έχουμε πάρει τις εγκρίσεις για τις αποστάσεις και γνωμοδοτήσεις. Τώρα απομένει η απάντηση από την αρχαιολογία. Έχουμε κάνει όλες τις τομές εντός της έκτασης που μας ζητήθηκαν και οι οποίες φτάνουν τις 80 συνολικά. Τώρα επεξεργάζονται τα συμπεράσματα και περιμένουμε την απάντησή της» τόνισε ο Βασίλης Παπαδόπουλος και πρόσθεσε:

«Η έκκριση από την αρχαιολογία είναι το τελευταίο κομμάτι των προπαρασκευαστικών ενεργειών μας. Μια χρονοβόρα διαδικασία. Ήδη πέρασαν περισσότεροι από οκτώ μήνες μόνο με την αρχαιολογία με την οποία μέχρι τέλος του μήνα θα γίνει μια σύσκεψη για να δούμε τα πορίσματά της».

 

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Βέροιας, μετά την έγκριση από την αρχαιολογία, ο Δήμος Βέροιας θα προχωρήσει στην σύνταξη μελετών και ένταξης του έργου. Αυτό δείχνει από μόνο του πως η Βέροια δεν μπορεί να αποκτήσει νέα νεκροταφεία άμεσα, παρά το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τα σημερινά. Χρονοδιάγραμμα σ΄ αυτήν την φάση δεν μπορεί να βάλει κανένας. Πάντως είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν περισσότερα από τρία χρόνια. 

«Εμείς ως δημοτική αρχή το βλέπουμε καθημερινά το θέμα. Πρώτη φορά έχει προχωρήσει τόσο πολύ το ζήτημα των νέων νεκροταφείων. Είναι ένα πολύπλοκο θέμα, αλλά νομίζω πως με την έγκριση των υπηρεσιών θα μπορούμε να κάνουμε πιο συγκεκριμένο σχεδιασμό. Μπορώ να σας πω πως ήδη υπάρχει σε κωδικό του Δήμου ένα χρηματικό ποσό για να ξεκινήσουμε τις μελέτες» επισήμανε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και κατέληξε:

 «Θέλουμε να σχεδιάσουμε σύγχρονα και λειτουργικά νεκροταφεία. Αυτό απαιτεί και χρήματα τα οποία καλούμαστε να τα βρούμε. Αυτήν την στιγμή ο Δήμος μπορεί να βάλει ένα ποσό μόνο για τις μελέτες. Το ποσό που θα απαιτηθεί θα είναι σοβαρό. Μην φανταστεί κανείς πως είναι απλά μια περίφραξη και …τέλος. Πάντως ο Δήμος προμηθεύτηκε ένα μικρό μηχάνημα εκσκαφής που απαιτείται, πάνω στο σχεδιασμό μας για τα νέα νεκροταφεία».

  

Έκταση 90 στρεμμάτων και Προεδρικό Διάταγμα

Σε αναμονή, λοιπόν ο Δήμος Βέροιας για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη από το Νόμο άδεια, την έγκριση δηλαδή με Προεδρικό Διάταγμα Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου, αφού θα εγκριθεί η καταλληλότητα του χώρου και από την αρχαιολογία αφενός και αφετέρου θα αποτελέσουν συστατικά στοιχεία του φακέλου που θα αποσταλεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την τελική έγκριση και την έκδοση του αντίστοιχου Προεδρικού Διατάγματος.

Η εν λόγω έκταση, αποτελεί τμήμα του με αριθμό 1147ζ αγροτεμαχίου του αγροκτήματος Πατρίδας και είναι ιδιοκτησία του Δήμου Βέροιας. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει έκταση 90 στρέμματα και από άποψη μεγέθους υπερκαλύπτει την ανάγκη για χωροθέτηση νέου κοιμητηρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις

Copyright © 2013 24oresnews.gr - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος - Ανάπτυξη & υποστήριξη ιστοσελίδας: LEONweb