A+ A A-

Δήμος Βέροιας: Κίνδυνος εκτροχιασμού!!! αν δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Αποφάσεις για τη μη αύξηση των Δημοτικών Τελών αναμένεται να λάβει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας κατά την βραδινή συνεδρίασή του. Μάλιστα οι αποφάσεις, σχεδόν, στο σύνολό τους αναμένονται να είναι με ενισχυμένη πλειοψηφία, καθώς αρνητική διαφαίνεται η ψήφος της Δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» η οποία αναμένεται και φέτος να ζητήσει τη μείωση των τελών για τα «λαϊκά στρώματα».

Η Οικονομική Επιτροπή που συζήτησε το θέμα της αναπροσαρμογής ή μη των Δημοτικών Τελών, εισηγείται ομόφωνα (απόντας μόνο ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Τσανακτσίδης) την διατήρηση των ίδιων τιμών, με εξαίρεση τα Τέλη συμμετοχής στην λαϊκή αγορά των Ριζωμάτων όπου θα γίνουν μειώσεις κατά ήμισυ, δηλαδή της τάξεως του 50%.

 

Ασλάνογλου: Θα εξετάσουμε αιτήσεις μειώσεων των τελών…

«Από το 2014 και εν μέσω της οικονομικής κρίσης, είχαμε αποφασίσει το «πάγωμα» των Δημοτικών Τελών και αυτό κάνουμε μέχρι σήμερα, από την στιγμή που δεν υπήρξε σημαντική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών του Δήμου μας» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλιος Ασλάνογλου και επισήμανε πως «με την σωστή διαχείριση που κάνουμε επιδιώκουμε να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας, κάτι που μας βοηθά να αποφύγουμε τις αυξήσεις». 

Το οικονομικό επιτελείο του Δήμου Βέροιας φοβάται τον εκτροχιασμό στον εισπρακτικό στόχο και για τον λόγο θα εντείνει την πάταξη της φοροδιαφυγής, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα έγκρισης μείωσης Δημοτικών Τελών για τις οικογένειες και τις ευπαθείς ομάδες που πληρούν τις προϋποθέσεις κοινωνικών εκπτώσεων.  Είναι ένα αντικειμενικό πρόβλημα το οποίο μας τέθηκε και από τους ίδιους τους πολίτες που ανήκουν σ΄ αυτές τις ευπαθείς ομάδες. Έτσι μεταφέραμε το σχετικό ερώτημα στο οικονομικό επιτελείο του Δήμου Βέροιας.

«Πράγματι υπάρχουν αιτήσεις νοικοκυριών για μειωμένα τέλη τα οποία δεν έχουν ικανοποιηθεί. Τέτοιες περιπτώσεις είναι καρκινοπαθείς, ευπαθείς ομάδες  και κάποιοι σύλλογοι που ζητούν να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι θα εκτροχιαστεί λίγο ο προϋπολογισμός στην καθαριότητα κ.λ.π.» μας ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και τόνισε πως «το αντιμετωπίζουμε με υπομονή έτσι ώστε να δούμε το μέγεθος του εκτροχιασμού. Ενώ δεν θα κάνουμε αύξηση των τελών, θα έχουμε μείωση εσόδων λόγω των μειώσεων που αιτείται μια μερίδα συνδημοτών μας».

 

Μείωση της φοροδιαφυγής…

Το οικονομικό επιτελείο του Δήμου Βέροιας θα προσπαθήσει να κάνει έναν συγκερασμό ενεργειών, έτσι ώστε και να ικανοποιήσει περισσότερες αιτήσεις ένταξης νοικοκυριών, ευπαθών ομάδων και συλλόγων στο κοινωνικό τιμολόγιο και να εκμηδενιστεί το έλλειμμα που μπορεί να δημιουργηθεί από την μείωση των προαναφερθέντων τελών. Έτσι θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην πάταξη της φοροδιαφυγής, για να αποφευχθεί είτε η μείωση δαπανών, είτε η αύξηση των τελών. 

«Σε καμιά περίπτωση δεν θα φτάσουμε σε απόφαση αύξησης των τελών, επειδή θα μειωθούν τα έσοδα λόγω ένταξης συνδημοτών μας, ευπαθών ομάδων  και συλλόγων στο οικιακό τιμολόγιο με μειωμένα τέλη» τόνισε ο Στέλιος Ασλάνογλου και επισήμανε πως «με την καταβολή των υποχρεώσεων μας με τα Δημοτικά Τέλη, δεν διευκολύνουμε μόνο την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, αλλά στηρίζουμε και τον συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη μιας ιδιαίτερης αντιμετώπισης».

Όπως είναι γνωστό τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού είναι ανταποδοτικά. Στην περίπτωση αυτή το οικονομικό επιτελείο του Δήμου θα περιμένει να δει αν θα έχει εισπράξεις ή έλλειμμα, μέσω της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και ανάλογα θα αποφασίζει τόσο για τις δαπάνες όσο και για την έγκριση κοινωνικών παροχών προς τους πολίτες. Πάντως η πρόθεση είναι να ικανοποιηθούν αιτήματα, αλλά όλα θα γίνουν ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος που θα υπάρξει με τις εισπράξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας το μεγαλύτερο χρηματικά ποσά που οφείλονται στον Δήμο Βέροιας από τα προηγούμενα οικονομικά έτη, είναι από τα τέλη άρδευσης και εκεί θα δοθεί η μεγαλύτερη βαρύτητα.

 

Έντεκα ο αριθμός των Δημοτικών Τελών

Ουκ ολίγος είναι ο αριθμός των Δημοτικών Τελών που έχει ο Δήμος Βέροιας, όπως και οι άλλοι πρωτοβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι έντεκα στον αριθμό, εκτός βέβαια των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης τα οποία ανήκουν στην Δημοτική Επιχείρηση (ΔΕΥΑΒ).

 Τα τέλη, λοιπόν, για τα οποία πάρθηκαν ομόφωνες αποφάσεις από την Οικονομική Επιτροπή για να μην αυξηθούν είναι:

-Τέλη συμμετοχής στις Λαϊκές Αγορές

Α) Τη μη αναπροσαρμογή του Ημερήσιου Τέλους συμμετοχής στις Λαϊκές Αγορές του Δήμου και να παραμείνει ως έχει και όπως αυτό έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με την αριθμ. 791/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Δηλαδή:

Στη Λαϊκή Αγορά Βέροιας: Τέλος 1,20€/μέτρο.

Στη Λαϊκή Αγορά Μακροχωρίου: Tέλος 1,20€/μέτρο.

Στη Λαϊκή Αγορά Αγίου Γεωργίου: Τέλος 1,00€/μέτρο.

Β) Τη μείωση, κατά το ήμισυ, του τέλους χρήσης στην Κυριακάτικη Αγορά Ριζωμάτων Δήμου Βέροιας, ως εξής:

α) Το τέλος χρήσης της κάθε θέσης καθορίζεται στα 100,00€/έτος και αναλογικά στα 50,00€/εξάμηνο και 25,00€/τρίμηνο.

β) Ο τρόπος είσπραξης των τελών καθορίζεται ότι θα είναι από 01/12 έως 31/12 έκαστου έτους για το επόμενο έτος.

-  Τέλη Καθαριότητας και Φωτισμού

-  Τέλη Χρήσης Πεζοδρομίων-Κοινόχρηστων Χώρων

-  Τέλη Άρδευσης

- Τέλη Διαφήμισης

- Δικαιώματα παροχής υπηρεσιών στα Νεκροταφεία της Δημοτικής Ενότητας Βέροιας και των λοιπών Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Βέροιας

- Δικαιώματος Βοσκής

- Τέλους Τέλεσης Πολιτικών Γάμων

- Συντελεστές φόρου φωτιζόμενης επιφάνειας

- Τέλους αυθαίρετης χρήσης δημοτικών εκτάσεων

Όσον αφορά τα Τέλη Στάθμευσης παραμένουν σταθερά, αλλά κατά την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής υπήρξε διαφωνία για το ύψος της επιβολής τέλους εισόδου οχημάτων στο Πεζοδρομημένο Εμπορικό Κέντρο.

Τελικά για το θέμα αυτό η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε ως εξής:

1) Τέλος 10,00€/έτος για τους ιδιοκτήτες-επιχειρηματίες εμπορικών και λοιπών καταστημάτων που εισέρχονται εντός του πεζοδρομημένου εμπορικού κέντρου, με Ι.Χ. ή με επαγγελματικό όχημα ιδιοκτησίας τους.

2) Τέλος 35,00€/έτος για τα οχήματα Δημοσίας Χρήσεως (Δ.Χ.) και Διανομών που εισέρχονται εντός του πεζοδρομημένου εμπορικού κέντρου.

Β) Την προσθήκη των ανωτέρω τελών (1) & (2) ως περίπτωσης Δ΄ στην παράγραφο 1. ΔΗΜΟΤΙΚΗ  ΕΝΟΤΗΤΑ  ΒΕΡΟΙΑΣ της αριθμ. 796/2018 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου.

Τελευταία τροποποίηση στις

Copyright © 2013 24oresnews.gr - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος - Ανάπτυξη & υποστήριξη ιστοσελίδας: LEONweb