A+ A A-

Λεφτά υπάρχουν για τελωνείο στην Κουλούρα

ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Ένα ενημερωτικό δελτίο τύπου που εξέδωσε η Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου και σ΄ αυτό, μεταξύ άλλων, γίνονταν αναφορά στο Τελωνείο της Κουλούρας, τονίζεται ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης την ενημέρωσε «ότι το εγχείρημα έχει “παγώσει” διότι δεν υπάρχουν τα χρήματα από τους ιδιώτες και ότι γίνονται ενέργειες να βρεθεί εναλλακτική λύση με την ένταξη του Επιμελητηρίου Ημαθίας στην Αμάλθεια ΑΕ».

Αυτή η αναφορά ήρθε και έβαλε «φωτιά» στον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής μας, καθότι κάτι τέτοιο, περί έλλειψης χρημάτων, δεν υπάρχει. Απεναντίας τα χρήματα είναι διαθέσιμα από την στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών κάνει νόμο του κράτους και τον δημοσιεύσει στο ΦΕΚ την δημιουργία Τελωνείου στις εγκαταστάσεις της «Αμάλθεια ΑΕ. στην Κουλούρα.

 

Χωρίς την άποψη του Αντιπεριφερειάρχη

Για την πληρότητα του ρεπορτάζ την Παρασκευή επικοινωνήσαμε με το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη για να τον ρωτήσουμε αν πράγματι οι ιδιώτες δεν έχουν χρήματα για την ανακατασκευή και διαμόρφωση των χώρων που απαιτούνται και αν πράγματι αναζητείται εναλλακτική λύση χρηματοδότησης μέσω της συμμετοχής στην «Αμάλθεια ΑΕ» και του Επιμελητηρίου Ημαθίας.

Όπως μας ενημέρωσαν από το γραφείο του, ο Αντιπεριφερειάρχης είναι σε συνεχείς συσκέψεις και δεν μπορεί να μιλήσει. Μάλιστα του είπαμε να ενημερωθεί μόλις βρει χρόνο για τον λόγο που τον αναζητούμε και όταν του δοθεί η χρονική δυνατότητα να επικοινωνήσει μαζί μας. Επίσης οι συνεργάτες του γραφείου του Κώστα Καλαϊτζίδη μας είπαν ότι «δεν έχει να πει κάτι παραπάνω και είναι σε αναμονή από την Αθήνα για μια απόφαση».

Έτσι, λοιπόν, σημερινό ρεπορτάζ δεν συμπεριλαμβάνει την άποψη του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας σχετικά με το Τελωνείο στην Κουλούρα, ούτε και αν εξέφρασε την γνώμη πως το «εγχείρημα έχει παγώσει γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα από τους ιδιώτες…».

 

«Λεφτά υπάρχουν…»

Σε ότι έχει να κάνει με τους επιχειρηματίες και την, τυχόν, αδυναμία τους ή την απόσυρση ενδιαφέροντος οικονομικής συνδρομής για την κατασκευή του Τελωνείου στην Κουλούρα, μιλήσαμε με τον επικεφαλής των επιχειρηματιών που εξεδήλωσαν την πρόθεση-δέσμευση να συνδράμουν οικονομικά και μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ημαθίας Αναστάσιο Γιάγκογλου, ο οποίος μας είπε: 

«Δεν άλλαξε τίποτα σε σχέση με αυτό που είχαμε δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή της προσπάθειας. Από την στιγμή που θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που θα αναφέρει ότι το Τελωνείο Βέροιας θα μετεγκατασταθεί  σε νέες και λειτουργικές εγκαταστάσεις που θα διαμορφωθούν στις εγκαταστάσεις της «Αμάλθεια ΑΕ» στην Κουλούρα, οι επιχειρηματίες είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε τα χρήματα που υποσχεθήκαμε για την διαμόρφωση των χώρων που απαιτούνται. Επιπλέον να αναφέρω πως υπάρχει και η εταιρεία ΤΕΡΝΑ η οποία βάζει το ποσό των 200.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό» και συμπλήρωσε:

«Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη που κάναμε, σύμφωνα με προδιαγραφές του Υπουργείου Οικονομικών, απαιτείται ένα ποσό των 360.000 ευρώ για την επισκευή και την διαμόρφωση των χώρων, δηλαδή για τα γραφεία και τον αποθηκευτικό χώρο».

 

Κ. Βοργιαζίδης: Ισχύει η προσφορά της ΤΕΡΝΑ

Ταυτόσημες με τον εκπρόσωπο των επιχειρηματιών είναι και οι απόψεις του Δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη.

Όπως μας δήλωσε «η προσφορά της ΤΕΡΝΑ με ενίσχυση 200.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό, ισχύει και μάλιστα είναι κατατεθειμένη εγγράφως. Αυτήν την στιγμή υπάρχουν τα χρήματα της ΤΕΡΝΑ, ένα μικρό ποσό περί τα 40.000 ευρώ από το ταμείο της «Αμάλθεια ΑΕ» και τα υπόλοιπα από τους επιχειρηματίες, που, απ΄ ότι γνωρίζω, δεν απέσυραν το ενδιαφέρον τους να βοηθήσουν» και διευκρίνισε:

«Για να διαθέσουν όμως τα χρήματα αυτά, και η ΤΕΡΝΑ, και οι τοπικοί επιχειρηματίες, και η «Αμάλθεια», θα πρέπει να υπάρχει ένα …χαρτί. Μια επίσημη απόφαση του Υπουργείου που λέει ότι το Τελωνείο θα γίνει στην Κουλούρα. Αν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, κανείς δεν πρόκειται να βάλει λεφτά και είναι απόλυτα λογικό. Πάντως η καθυστέρηση συνεχίζεται…».

Σχολιάζοντας για την αναφορά που έγινε περί συμμετοχής του Επιμελητηρίου στην όλη διαδικασία, ο Δήμαρχος Βέροιας μας είπε:

«Η συμμετοχή του Επιμελητηρίου δεν είναι απαραίτητη για την υλοποίηση του έργου. Θα ήταν καλό όμως γιατί είναι κάτι που αφορά τον επιχειρηματικό κόσμο» και κατέληξε αναφερόμενος στην πιθανή μετεγκατάσταση του Τελωνείου στην Κουλούρα.

«Η δημιουργία Τελωνείου στην Κουλούρα θα αποτελέσει πηγή και πόλος ανάπτυξης για την περιοχή, γιατί θα έρθουν κι άλλες επενδύσεις στη συνέχεια. Πραγματικά είναι κάτι που αξίζει για την περιοχή».   

 

Το …γάντι στον Απόστολο Βεσυρόπουλο

Οι ερειπωμένες εγκαταστάσεις στην Κουλούρα που πριν δεκαετίες κατασκευάστηκαν για να γίνει «Περιφερειακή Αγορά» αγροτικών προϊόντων, σήμερα ανήκουν στην «Αμάλθεια ΑΕ» με την Περιφέρεια να έχει το 51% των μετοχών, τον Δήμο Βέροιας το 25% και την φαλιρισμένης πρώην ΕΑΣ Βέροιας το 24% διά των εκκαθαριστών της.

Αυτό όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εγκαταστάσεων και με σχετικές αποφάσεις των μετόχων, μέρος των παραχωρείται για την ίδρυση Τελωνείου. Από κει και πέρα πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών στο οποίο ανήκουν οι τελωνειακές υπηρεσίες, να αποφασίσει την δημιουργία ενοποιημένου Τελωνείου (Βέροιας, Σκύδρας και Κατερίνης) στην Κουλούρα, η οποία αποτελεί κεντρικό σημείο για τους όμορους νομούς και κομβικό οδικό σημείο λόγω της κείμενης Εγνατίας οδού.

 

Θα δοθεί λύση από τον Υφυπουργό

Για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω, απαιτείται η πολιτική βούληση με την απόφαση που προαναφέραμε και «αξιώνουν» αυτοί που θέλουν να χρηματοδοτήσουν το έργο. Πολιτική βούληση του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο Υφυπουργός είναι ο Βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο οποίος στα χρόνια της αντιπολίτευσης ήταν από τους πολιτικούς που έδωσε μάχες για να δημιουργηθεί το Τελωνείο στην Κουλούρα και να μην μεταφερθεί σ΄ αυτό της Σκύδρας. Θεωρούσε ότι η μετεγκατάσταση ενός αναβαθμισμένου Τελωνείου στις εγκαταστάσεις της «Αμάλθεια ΑΕ» στην Κουλούρα, θα αποτελούσε μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή της Ημαθίας.

Έτσι σήμερα με την ευτυχή συγκυρία ο Απόστολος Βεσυρόπουλος να είναι Υφυπουργός Οικονομικών, όλοι περιμένουν τις δικές του ενέργειες. Εμείς προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του, αλλά τόσο η πολύωρη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να του παρουσιάσει το φορολογικό προϋπολογισμό, αλλά και άλλες πολιτικές συναντήσεις του, δεν μας επετράπη να εκμαιεύσουμε τις προθέσεις του, ούτε να αποσπάσουμε κάποια δήλωση.

Ωστόσο από το περιβάλλον του αντιληφθήκαμε πως θα ασκήσει πιέσεις ώστε μεσοπρόθεσμα το Υπουργείο να πάρει την επίσημη απόφαση για δημιουργία Τελωνείου στην Κουλούρα.

Τελευταία τροποποίηση στις

Copyright © 2013 24oresnews.gr - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος - Ανάπτυξη & υποστήριξη ιστοσελίδας: LEONweb