A+ A A-

Πρώτη επιλογή το Δημόσιο ΙΕΚ Βέροιας

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΑΝ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ – ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΠΟ 18 ΧΡΟΝΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Οι ημέρες που διανύουμε είναι από τις δυσκολότερες στη ζωή των νέων ανθρώπων οι οποίοι τελείωσαν το Λύκειο και τώρα περνούν τη δοκιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Όλοι οι μαθητές ζουν με την αγωνία αν θα τα καταφέρουν με τις εξετάσεις και αν θα μπορέσουν να εισαχθούν σε κάποιο ίδρυμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Όμως, η τύχη δεν θα είναι ευνοϊκή για όλους αλλά και όλοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να φτάσουν μέχρι τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Άλλωστε, τόσο τα παιδιά αλλά πολύ περισσότερο οι γονείς θα πρέπει ν' αποδεχτούν ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι που μπορεί ν' ακολουθήσει ένας νέος και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία και γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση.

Παράλληλη η μεγάλη έλλειψη εργασιακών θέσεων που αυξήθηκαν εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, οδήγησαν στην ανεργία και μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες, κυρίως οικογενειάρχες, οι οποίοι για διάφορους λόγους στην ζωή τους παρέμειναν ανειδίκευτοι. Δεν γνωρίζουν, αλλά βασικά δεν έχουν κάποιο πιστοποιητικό ειδικότητας για να αναζητήσουν εργασία. Ακόμα και την επιλογή εύρεσης εργασίας στα κράτη της Ευρώπης να αναζητήσουν, πλεονέκτημα έχουν αυτοί που έχουν στα «χέρια» τους ένα «χαρτί» γνώσης.

 

 Επιλέγουν τα Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ 

Μια τέτοια επιλογή είναι οι σπουδές στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), τα οποία τα τελευταία χρόνια επιλέγουν όλο και περισσότεροι νέοι καθώς οι ειδικότητες που προσφέρουν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής, ενώ η δημοφιλία των ειδικοτήτων διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας.

Η εξειδίκευση που προσφέρουν οι σπουδές στα ΙΕΚ δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους να έχουν μεγαλύτερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης καθώς η αγορά θέλει άτομα που έχουν αποκτήσει εξειδίκευση σε κάποιον τομέα.

Για πολλές από τις ειδικότητες που προσφέρουν τα ΙΕΚ, έχουν κατοχυρωθεί τα επαγγελματικά δικαιώματα. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος, όπου αυτή απαιτείται.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι νέοι που επιθυμούν να καταρτιστούν σε κάποια από τις ειδικότητες που προσφέρονται στα ΙΕΚ, είναι απαραίτητο να ενημερώνονται έγκυρα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των προσφερόμενων ειδικοτήτων και για τις επιλογές που θα τους παρέχει το δίπλωμά τους ως προς την εύρεση εργασίας.

Δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ προσφέρουν σύγχρονες και πρωτότυπες ειδικότητες, ενώ τα δημόσια ΙΕΚ έχουν προβάδισμα στις προτιμήσεις των νέων καθώς έχουν χαμηλά δίδακτρα και ταυτόχρονα προσφέρουν πλήθος ειδικοτήτων, που δημιουργήθηκαν με γνώμονα τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

 

Το Δημόσιο ΙΕΚ Βέροιας

Την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019, τελέστηκε, στο μεγάλο προαύλιο του Δημόσιου ΙΕΚ Βέροιας, ο καθιερωμένος επίσημος Αγιασμός, για την έναρξη του Νέου Έτους Κατάρτισης 2019-2020.

Παρόντες στην σεπτή και άκρως συγκινητική τελετή, που τελέστηκε από τον Πατέρα Παύλο Μπρούγκα, εφημέριο του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου Βέροιας, ήταν η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Βέροιας Συρμούλα Τζήμα-Τόπη, ο Διευθυντής του Ι.Ε.Κ. Βέροιας Νικόλαος Νικολόπουλος, οι Υποδιευθυντές, το διοικητικό προσωπικό, οι εκπαιδεύτριες και εκπαιδευτές της Σχολής, όλες οι σπουδάστριες και σπουδαστές του ΙΕΚ Βέροιας.

Με αφορμή, λοιπόν, αυτό, αναζητήσαμε περισσότερα πράγματα για το Δημόσιο ΙΕΚ Βέροιας και απ΄ ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, είναι περιζήτητο για νέους, αλλά και για μεγαλύτερους.  Σήμερα στο Δημόσιο ΙΕΚ Βέροιας σπουδάζουν περισσότεροι από 300 νέοι, μεσήλικες και συνταξιούχοι, υπό την καθοδήγηση περισσοτέρων από 90 εκπαιδευτών και ασκούμενους σε περισσότερες από 120 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Στο Δημόσιο ΙΕΚ Βέροιας για το νέο έτος κατάρτισης 2019-20, λειτουργούν 15 τμήματα και με 13 ειδικότητες. Συγκεκριμένα:

Οι νέες ειδικότητες (Α΄ εξάμηνο) για το 2019-2020

1) Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef)

2) Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής

3) Τέχνη Φωτογραφίας

4) Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων & Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

5) Γραμματέας Ανωτέρων & Ανωτάτων Στελεχών

6) Φύλακας Μουσείων & Αρχαιολογικών Χώρων (2 τμήματα)

7) Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

8) Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

Οι ειδικότητες που συνεχίζουν στο Γ΄ εξάμηνο για το 2019-2020

1) Βοηθός Φαρμακείου

2) Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία Υποδοχής - Υπηρεσία Ορόφων - Εμπορευματογνωσία)

3) Βοηθός Νοσηλευτικής Μαιευτικής

4) Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης & Μακιγιάζ

5) Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα / WebDesigner - Developer / Video Games)              

6) Προπονητής Αθλημάτων

 

Νίκος Νικολόπουλος: Μαγειρική, ζαχαροπλαστική και τέχνη φωτογραφίας…

Για την πορεία της κατάρτισης των σπουδαστών στο Δημόσιο ΙΕΚ Βέροιας, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στην άρτια λειτουργία του, μιλήσαμε με τον Διευθυντή του Νίκο Νικολόπουλο, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, με εμπειρία στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

«Φέτος υπήρχε ζωηρό ενδιαφέρον για πολλές ειδικότητες, όλων των ηλικιών. Από 18χρονών απόφοιτους Λυκείου, απόφοιτους ΤΕΙ, μέχρι και συνταξιούχους. Μετά την κρίση και οι μαθητές και οι γονείς άρχισαν να το «ψάχνουν» λίγο περισσότερο. Επίσης τα τελευταία πέντε χρόνια είναι κάποιες ειδικότητες, όπως οι μάγειρες, που κάνουν πρακτική και βρίσκουν αμέσως δουλειά, κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα, εκεί όπου υπάρχει πιο ανεπτυγμένος και πιο διαρκής τουρισμός. Γι αυτό και τα τμήματα αυτά είναι υπέρ πλήρη με τριάντα παιδιά το καθένα» μας είπε ο Διευθυντής του Δημόσιου ΙΕΚ Βέροιας.

Αναφερόμενος στις ειδικότητες που έχουν μεγαλύτερη «ζήτηση», ο Διευθυντής του Δημοσίου ΙΕΚ Βέροιας μας είπε πως «η μαγειρική, η ζαχαροπλαστική και τουρισμό, ενώ αρκετό ενδιαφέρον υπήρξε και για το τμήμα τέχνης φωτογραφίας».

 

Χρειάζεται εξοπλισμός των εργαστηρίων

Όμως πρέπει να εξετάσουμε και την άλλη πλευρά του …νομίσματος. Ναι το Δημόσιο ΙΕΚ Βέροιας είναι περιζήτητο γι αυτούς, κυρίως, που μένουν εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά έχει και τα προβλήματά του. Άλλωστε στην πατρίδα μας σπάνια θα βρεις φορείς και υπηρεσίες που δεν έχουν προβλήματα.

«Οι εγκαταστάσεις του ΙΕΚ είναι σε μια διαδικασία διαρκούς βελτίωσης. Ποτέ δεν θα είμαστε πλήρης. Φιλοξενούμαστε στο εργαστηριακό κέντρο που υποστηρίζει το νυχτερινό ΕΠΑΛ και εμάς. Εκείνοι κάνουν συγκεκριμένες ειδικότητες. Έτσι οι μάγειρες κάνουν μάθημα στο τεχνολογίας τροφίμων που είναι του εργαστηριακού κέντρου. Αυτό για να εξοπλιστεί πλήρως, θέλει τον χρόνο του καθώς βρισκόμαστε σε μια διαδικασία χρηματοδότησης από τον Δήμο Βέροιας» μας είπε ο Νίκος Νικολόπουλος και δεν έκρυψε την αισιοδοξία του:

«Οι εγκαταστάσεις είναι ικανές για να ξεκινήσουμε τα εργαστηριακά μαθήματα. Συγχρόνως προσπαθούμε με δύο τρόπους, εξωτερικά εργαστήρια και επισκέψεις, να καλύψουμε ότι δεν μπορούν να καλύψουν οι εγκαταστάσεις. Πέρσι, δηλαδή που έπρεπε να κάνουμε το μάθημα μπαρ, το κάναμε σε γνωστό μπαράκι της Βέροιας. Κάναμε καφέδες και ποτά σε αυτό το μπαράκι. Γενικά εμείς θέλουμε τα προβλήματα να τα λύνουμε και να προβάλλουμε τα θετικά. Είναι εύκολο να μπω στην διαδικασία να βρω χίλια προβλήματα. Δεν θέλω να γκρινιάζω. Τα προηγούμενα χρόνια γκρινιάξαμε πολύ. Τώρα ας δούμε με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την περιοχή, τη Βέροια και το Νομό, καθώς το Δημόσιο ΙΕΚ είναι ένα σε ολόκληρη την Ημαθία».

 

«Οι τοπικοί προμηθευτές ξέρουν εμένα και όχι τον Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ…»

Όπου κι αν αναζητήσεις κάτι το ιδιαίτερο στην εύρυθμη λειτουργικότητα ενός φορέα ή μιας υπηρεσίες, παντού συναντάς το «οικονομικό». Κι αν δεν υπάρχουν χρήματα για την βελτίωση των εγκαταστάσεων, χρήματα που εγκρίνονται για κάποιες αναλώσιμες δαπάνες, καθυστερούν να φτάσουν στον …προορισμό τους.

«Πράγματι για την αγορά υλικών και άλλων απαραίτητων πραγμάτων για το μάθημα, υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει μια προβλεπόμενη διαδικασία η οποία μας δυσκολεύει πάρα πολύ. Το Υπουργείο μας υποσχέθηκε ότι θα τη βελτιώσει. Αφορά την χρηματοδότηση από τον  Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ  ο οποίος πληρώνει τους προμηθευτές από τρεις μήνες και μετά, μέχρι ένα χρόνο. Αυτό δυσκολεύει να βρούμε τους προμηθευτές που θέλουμε για να έχουμε άμεσα τα υλικά. Έτσι βγαίνει εκτεθειμένος ο διευθυντής. Οι τοπικοί προμηθευτές δεν βλέπουν τον Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ που είναι στην Αθήνα. Βλέπουν εμένα…» κατέληξε ο Διευθυντής του Δημοσίου ΙΕΚ Βέροιας Νίκος Νικολόπουλος.  

Τελευταία τροποποίηση στις

Copyright © 2013 24oresnews.gr - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος - Ανάπτυξη & υποστήριξη ιστοσελίδας: LEONweb